Kotlety wieprzowe (schab) duszone z groszkiem i fasolą
Artykuł zewnętrzny
- 1,5 kg schabu w plastrach
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki curry
- łyżeczka kurkumy
- 40 dag fasoli jaś z puszki
- 30 dag mrozonego groszku
- 1/2 łyżeczki chili
- listek laurowy
- 3 łyżki białego octu winnego
- 850 ml bulionu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
Oliwę rozgrzać w garnku, usmażyć na niej mięso (około 15 minut), zdjąć, na ten sam tłuszcz wrzucić krążki cebuli i roztarty czosnek, dodać curry i kurkumę i dusić około 2 minuty. Połowę mięsa przełożyć do tego samego garnka, przykryć połową uduszonej cebuli, groszkiem i połową fasoli. Dodać resztę mięsa i cebuli, obłożyć pozostałą fasolą wymieszaną z chili. Dodać listek laurowy. Bulion wymieszać z octem i koncentratem. Dodać do mięsa i warzyw, dusić 1,5 godziny pod przykryciem na małym ogniu. Danie przełożyć na talerze i podawać od razu z pomidorami lub surówką.