Kotlety wieprzowe (schab) duszone z groszkiem i fasolą

2 grudnia 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 1,5 kg schabu w plastrach
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki curry
  • łyżeczka kurkumy
  • 40 dag fasoli jaś z puszki
  • 30 dag mrozonego groszku
  • 1/2 łyżeczki chili
  • listek laurowy
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 850 ml bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy

Oliwę rozgrzać w garnku, usmażyć na niej mięso (około 15 minut), zdjąć, na ten sam tłuszcz wrzucić krążki cebuli i roztarty czosnek, dodać curry i kurkumę i dusić około 2 minuty. Połowę mięsa przełożyć do tego samego garnka, przykryć połową uduszonej cebuli, groszkiem i połową fasoli. Dodać resztę mięsa i cebuli, obłożyć pozostałą fasolą wymieszaną z chili. Dodać listek laurowy. Bulion wymieszać z octem i koncentratem. Dodać do mięsa i warzyw, dusić 1,5 godziny pod przykryciem na małym ogniu. Danie przełożyć na talerze i podawać od razu z pomidorami lub surówką.