Dzisiaj klasyka w nieco innym wydaniu: schabowy z sosem pieczarkowym, będzie smacznie i pożywnie:)
składniki:
1 kg schabu bez kości
cebula
mleko
sól i pieprz
2 jajka do panierowania
olej do smażenia lub smalec
bułka tarta
sos pieczarkowy:
40 dag pieczarek
łyżka oleju
pół szklanki śmietany 30 %
pół szklanki wody lub bulionu
sól
mała cebula
czosnek
opcjonalnie: 100 ml białego wina wytrawnego
ulubione zioła: szczypiorek, natka pietruszki itp.
Schab pokroić na plastry grubości 1 cm i rozbić tłuczkiem. Włożyć do miski, zalać mlekiem i dodać pokrojoną w piórka cebulę, wstawić do lodówki na 2 lub 3 godziny albo na całą noc.
Kotlety wyjąć, odsączyć z mleka, panierować w jajku, bułce, doprawić do smaku, smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Sos: na oleju usmażyć pokrojone w plasterki umyte pieczarki, dodać cebulkę i posiekany czosnek, zalać wodą lub bulionem, doprawić do smaku, na koniec dodać śmietankę i wino, dusić aż zgęstnieje, polać mięso sosem, dekorować ziołami.