Kotlety mielone w sosie śliwkowym

12 stycznia 2012, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 35 dag mięsa mielonego
  • cebula
  • bułeczka czerstwa
  • bułka tarta lub mąka pszenna
  • jajko
  • tymianek
  • estragon
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 5 dag śliwek suszonych bez pestek
  • 2 łyżeczki mąki
  • 2/3 szklanki bulionu
  • 4 goździki
  • pół łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • olej

Śliwki zalać letnia wodą, odstawić na godzinę. Bułeczkę namoczyć w wodzie lub mleku. Cebulkę posiekać, dodać do mięsa, połączyć z jajkiem i bułeczką, dodać po 1/2 łyżeczki przypraw, wyrobić. Formować kotlety i obtaczać w tartej bułce lub mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Śliwki osączyć i pokroić, przełożyć do rondla i dodać powidła, zalać bulionem, dodać cukier, goździki i gotować z 5 minut. Zrobić zaklepkę z mąki i wody, dodać do sosu, polać nim kotlety. Naprawdę fajny smaczek!