Kotlety mielone w sosie śliwkowym

12 stycznia 2012, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 35 dag mięsa mielonego
  • cebula
  • bułeczka czerstwa
  • bułka tarta lub mąka pszenna
  • jajko
  • tymianek
  • estragon
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 5 dag śliwek suszonych bez pestek
  • 2 łyżeczki mąki
  • 2/3 szklanki bulionu
  • 4 goździki
  • pół łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • olej

Śliwki zalać letnia wodą, odstawić na godzinę. Bułeczkę namoczyć w wodzie lub mleku. Cebulkę posiekać, dodać do mięsa, połączyć z jajkiem i bułeczką, dodać po 1/2 łyżeczki przypraw, wyrobić. Formować kotlety i obtaczać w tartej bułce lub mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Śliwki osączyć i pokroić, przełożyć do rondla i dodać powidła, zalać bulionem, dodać cukier, goździki i gotować z 5 minut. Zrobić zaklepkę z mąki i wody, dodać do sosu, polać nim kotlety. Naprawdę fajny smaczek!



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...