Kotlety mielone w sosie śliwkowym
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 35 dag mięsa mielonego
- cebula
- bułeczka czerstwa
- bułka tarta lub mąka pszenna
- jajko
- tymianek
- estragon
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 5 dag śliwek suszonych bez pestek
- 2 łyżeczki mąki
- 2/3 szklanki bulionu
- 4 goździki
- pół łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- olej
Śliwki zalać letnia wodą, odstawić na godzinę. Bułeczkę namoczyć w wodzie lub mleku. Cebulkę posiekać, dodać do mięsa, połączyć z jajkiem i bułeczką, dodać po 1/2 łyżeczki przypraw, wyrobić. Formować kotlety i obtaczać w tartej bułce lub mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Śliwki osączyć i pokroić, przełożyć do rondla i dodać powidła, zalać bulionem, dodać cukier, goździki i gotować z 5 minut. Zrobić zaklepkę z mąki i wody, dodać do sosu, polać nim kotlety. Naprawdę fajny smaczek!