Konfitura, dżemy i nalewki z jarzębiny: różne przepisy

21 sierpnia 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Galaretka z jarzębiny

Składniki:
– 1 kg owoców jarzębiny
– 0,5 kg cukru
– 2 cytryny
– 1 szklanka wody (najlepiej mineralnej niegazowanej)
Przygotowanie:
Owoce jarzębiny wyjąć z zamrażalnika, rozmorzić, przepłukać, osączyć i rozgnieść (np. tluczkiem do ziemniaków). Otrzymaną papkę włożyć do garnka, dodać sok i startą skórkę z cytryn, zalać wodą; gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut. Przecedzić przez gazę. Przecier jarzębinowy wlać ponownie do garnka, dodać cukier i gotować (pamiętając o usuwaniu szumowin). Galaretka jest gotowa kiedy kropla wylana na talerz nie rozpływa się. Galaretkę przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcić. Przechowywać w pokojowej temperaturze żeby zapobiec scukrzeniu się przetworu.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11