Kolorowa sałatka z granatem i mozzarellą – dla zdrowia
Mówi się, że najlepsze lekarstwo niekoniecznie dobrze smakuje. Podobnie jest z granatem. Jest to jeden z najzdrowszych owoców, który wspomaga nas w walce z licznymi schorzeniami. Badania dowodzą, że działa leczniczo m.in. na choroby wieńcowe, procesy zapalne, choroby nowotworowe, odporność, czy nawet spowolnienie tworzenia tkanki tłuszczowej.
Niestety, jego cierpki smak powoduje, że niechętnie sięgamy po ten „owoc młodości”. Rozwiązaniem może być dodawanie kawałków owocu granatu lub czystego soku do różnych potraw w takiej ilości, aby jego charakterystyczny smak nie był odczuwalny. Używając go w ten sposób do sałatek, czy deserów sprawimy, że nasze potrawy będą dodatkowo bardzo zdrowe. Prawdziwy i zdrowy sok z granatu zawiera aktywne polifenole, które poddane procesowi żywej fermentacji, za pomocą bakterii probiotycznych, stają się w pełni przyswajalne przez każdy organizm.
Po czym poznać prawdziwy sok z granatu? – Większość ludzi nie zna smaku prawdziwego soku z granatu. Jest on drogim owocem i wielu producentów rozcieńcza go tanim sokiem z porzeczek, czy wiśni i dodaje słodziki. Jeżeli „100% sok z granatu” ma smak znanych nam owoców i nie jest cierpki, to znaczy, że nie ma w nim zbyt wiele granatu oraz antyutleniaczy – polifenoli – informuje Radosław Araszkiewicz z Dr. Jacob’s Poland. – Warto też sprawdzić, czy przypadkiem nie jest pasteryzowany. Jeśli tak, to znaczy, że w procesie produkcji została użyta wysoka temperatura, która niszczy bioaktywność polifenoli. – dodaje Araszkiewicz.
Oto propozycje na zdrową sałatkę i koktajl z dodatkiem granatu.
Kolorowa sałatka
Składniki:
- Granat
- Mozarella lub feta
- Pomidorki koktajlowe
- Ziarna słonecznika
- Sałata lodowa
- Świeża bazylia
- 3 łyżki oliwy
- ½ łyżki soku z granatu
- Łyżka miodu
- Sok z połówki cytryny
- Cukier, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Odcinamy koronę granatu i moczymy go w zimnej wodzie 15 minut. Po tym czasie skórka odejdzie od nasion. Sałatę i świeżą bazylię myjemy, sałatę rwiemy na kawałki. Kulkę mozarelli lub ser feta kroimy w kostkę, pomidorki na pół. Słonecznik prażymy na suchej patelni i wszystko, łącznie z nasionami granatu, dodajemy do sałaty i liści bazylii. Na koniec przygotowujemy sos – oliwę, miód, sok z granatu, sok z cytryny. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i doprawiamy do smaku. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem.
Wybuchowy koktajl
Składniki:
- 2 łyżki soku z granatu (dr. Jacob’s)
- Truskawki
- Banan
- Mleko
- Miód
- Bita śmietana
Przygotowanie:
Owoce kroimy. Dodajemy szklankę mleka i sok z granatu. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Słodzimy miodem. Przelewamy koktajl do szklanki i dekorujemy bitą śmietaną.
W wersji dietetycznej słodzimy naturalnym słodzikiem zamiast miodu i rezygnujemy z bitej śmietany.
Smacznego!