Kolagen w ludzkim organizmie – wszystko, co musisz o nim wiedzieć

26 maja 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Czy wiesz, że kolagen jest składnikiem, który naturalne występuje w ludzkim organizmie? Znajduje się on w skórze, włosach, paznokciach, kościach i mięśniach. Jest to białko strukturalne, które składa się z trzech aminokwasów – proliny, hydroksyproliny i glicyny, dzięki czemu wpływa na regenerację i budowę mięśni i tkanek. Co warto wiedzieć o roli, jaką kolagen odgrywa w naszej skórze?

 

 

 

Wraz z wiekiem, w okolicach 20 roku życia, ilość kolagenu w ludzkim organizmie zmniejsza się, a to prowadzi do powstawania zmarszczek, pogorszenia elastyczności i jędrności skóry oraz osłabienia kości czy przerzedzenia włosów.

Rodzaje kolagenu

Choć dowiedziono, że istnieje 28 odmian kolagenu, to powinniśmy znać ich trzy główne typy oraz ich rolę w organizmie:

  • Kolagen typu I – stanowi 90% kolagenu w ludzkim ciele. Ma gęste włókna, które są budulcem skóry, kości, chrząstki, zębów, ścięgien i tkanki łącznej.
  • Kolagen typu II – jest głównym składnikiem chrząstki i wspomaga amortyzację stawów.
  • Kolagen typu III – występuje najczęściej w towarzystwie kolagenu typu I w organizmie i znajduje się we włóknach siatkowych, takich jak szpik kostny.

 

W jaki sposób kolagen wpływa na skórę?

Nasza skóra składa się z trzech warstw: naskórka, który jest najbardziej zewnętrzną warstwą, skóry właściwej i tkanki podskórnej. Większość kolagenu znajdująca się w skórze mieści się w środkowej warstwie, czyli w skórze właściwej, gdzie powstaje. Zwane fibroblastami komórki skóry właściwej aktywizują produkcję kolagenu, a w efekcie poprawiają elastyczność i jędrność skóry oraz zmniejszają ilość zmarszczek.

Dlaczego warto uzupełniać kolagen?

Po 25 roku życia produkcja kolagenu w organizmie ludzkim maleje. Dodatkowo do utraty kolagenu ze skóry przyczynia się nadmierna ekspozycja na słońce, zanieczyszczenia czy palenie papierosów. Czynniki te aktywują enzymy, które degradują włókna kolagenowe i przyspieszają starzenie skóry. Właśnie dlatego – dla piękna i młodości po długie lata – tak bardzo ważne jest uzupełnianie tego białka w organizmie.

Produkty spożywcze bogate w kolagen

Jednym ze sposobów na uzupełnienie kolagenu w organizmie jest uzyskanie go z pożywienia. Dobrym źródłem kolagenu są rosół, jajka, skórka z kurczaka czy łososia. Warto podkreślić, że nie ma wegetariańskiego źródła kolagenu. Ponadto ważną rolę w produkcji kolagenu w organizmie odgrywa witamina C, dlatego pokarmy bogate w kolagen warto łączyć z pokarmami bogatymi w witaminę C, czyli brokułami, cytrusami, czerwoną papryką czy warzywami liściastymi. W ten sposób pozytywnie wpływamy na regenerację i naprawę komórek skóry.

W jaki sposób kolagen wspomaga odchudzanie?

Uzupełnianie kolagenu może wspomagać utrzymanie optymalnej wagi, a także ułatwiać odchudzanie. Białko kolagenowe zmniejszy apetyt i chęć na podjadanie słodyczy.

Jak kolagen przyczynia się do poprawy kondycji skóry?

Kolagen jest eliksirem młodości, który dba o piękną, młodą i gładką skórę. Wzmacnia warstwę skóry właściwej, a w efekcie zmniejsza widoczność zmarszczek, rozstępów i cellulitu. Codzienne zażywanie produktów kolagenowych oraz stosowanie wysokiej jakości kosmetyków kolagenowych marki Colway poprawi nawilżenie skóry, a także jej elastyczność, a jednocześnie ochroni przed uszkodzeniami powodowanymi przez słońce.

Składniki odżywcze, które zwiększają produkcję kolagenu w organizmie

Ludzki organizm produkuje kolagen i wykorzystuje w tym procesie witaminę C, ale niezbędne do tego są również inne składniki odżywcze. Możemy wspomóc go w syntezie tego ważnego białka poprzez wzbogacenie diety w:

  • witaminę C – jej duże ilości znajdują się w owocach cytrusowych, truskawkach czy papryce;
  • prolinę – cennym źródłem są białka jaj, produkty mleczne, kapusta, szparagi czy zarodki pszenicy;
  • glicynę – znajduje się w skórze kurczaka i skórze wieprzowej oraz żelatynie;
  • miedź – jej cennym źródłem są kakao, orzechy, soczewica czy ziarna sezamu.

Do produkcji kolagenu organizm potrzebuje również wysokiej jakości białka, które zawiera cenne aminokwasy niezbędne do produkcji nowych białek. W związku z tym warto wzbogacić swoją codzienną dietę w drób, owoce morza, rośliny strączkowe czy nabiał, czyli produkty spożywcze, które są doskonałym źródłem aminokwasów.

Co niszczy kolagen w organizmie?

Poza spożywaniem odpowiedniej żywności, która aktywizuje produkcję kolagenu w organizmie, niezwykle istotne jest również unikanie czynników niszczących włókna kolagenowe. A są to:

  • cukier i rafinowane węglowodany – zaburzają zdolność kolagenu do autonaprawy, dlatego należy ograniczyć do minimum ich spożywanie;
  • nadmierna ekspozycja na promienie słoneczne – zmniejsza produkcję kolagenu;
  • palenie papierosów – może prowadzić do utrudnienia gojenia się ran oraz powodować zmarszczki.

Ponadto niektóre zaburzenia autoimmunologiczne takie jak toczeń, również mogą niekorzystnie wpływać na organizm.