Koktajle z liśćmi – różne przepisy
Czy lubisz eksperymentować w kuchni? Lubisz poznawać różne smaki? To koniecznie przeczytaj o koktajlach, w których znajdziesz niespotykany składnik jakim są liście. Liście nie tylko spadają jesienią z drzew, ale są również skarbnicą witamin, które są tak nam potrzebne. Szczególnie w zbliżającym się okresie jesiennym warto postawić na zielone. Czasami nawet nie wiemy, że coś co nam może pomóc znajduje się pod naszym nosem. Przeczytajcie ile dobroci można znaleźć na łące czy ogródku i działajcie!
Ta forma posiłku w ostatnich czasach stała się bardzo popularna. Polecają ją dietetycy i lekarze. Dlaczego? Koktajl to płynna przekąska, do której możesz wrzucić dosłownie wszystko. Oczywiście najlepiej dobrać składniki, które mają dużo witamin. W ten sposób możesz przemycić w nim warzywa czy owoce, za którymi nie przepada Twoje dziecko albo Ty. Inaczej smakuje ugotowana marchewka jedzona w rosole , a inaczej surowa zblendowana. Dzięki miksowaniu możesz próbować, smakować i dobierać składniki jakie chcesz.
Liście dla zdrowia
Czy wiedziałaś, że na ogrodzie znajdziesz prawdziwe skarby dla zdrowia i urody? Na pewno nie pomyślałaś, że liście babki lancetowatej skutecznie chronią przed infekcjami, liście winogron to bogate źródło witamin z grupy B a liście dyni to źródło białka? Nie należy pominąć liści mniszka lekarskiego bogatego w witaminę C. Liście winogron możesz wykorzystać w kuchni jak szpinak. Babkę i mniszka najlepiej podgotować na parze. Nie stracą cennych składników odżywczych a pozbędziemy się goryczki. Dodajcie ser, makaron i już danie gotowe. Każdy z tych liści będzie wspaniale smakował w sałatce zamiast tradycyjnej roszpunki czy rukoli. A co powiecie na szczawiową z liśćmi dyni? Oczywiście jak przystało na „pierwsza damę” jesiennych stołów, z dyni można wyczarować jeszcze wiele wspaniałych dań. Smakowite ciasta, leczo czy zupy to wszystko przygotujesz z tego pomarańczowego kawonu. Pieczona, gotowana, duszona zawsze będzie doskonała. Poniżej są cztery przepisy na koktajle z wykorzystaniem liści tych wspaniałych roślin.
Zielone znaczy zdrowe
Wszystkie liście to wspaniali sprzymierzeńcy Naszego zdrowia. Przede wszystkim zawierają chlorofil, który pomoże nam zadbać o odporność (a w tych czasach to konieczne), fitozwiązki, które ochronią Nas przed nowotworem i wirusami, wapń potrzebny dla kości, przeciwutleniacze, które pozwolą Nam długo cieszyć się młodym wyglądem skóry, kwas foliowy, o którym powinny pamiętać szczególnie kobiety w ciąży. Oprócz tego to skarbnica witamin i składników mineralnych. Warto więc wybrać się na łąkę, by zerwać kilka listków mniszka lekarskiego. Gwarantuję, że to tylko wyjdzie Nam na zdrowie!
Koktajl z liśćmi babki lancetowatej
Składniki :
Dwa liście babki (przypomina smakowo kapustę)
Dwie gruszki
Jabłko
Kilka migdałów
Woda migdałowa lub inny napój roślinny
Koktajl z liśćmi winogron
3-5 liści winogron (neutralny smak)
Maliny
Seler naciowy (opcjonalnie awokado)
Nasiona chia
Woda
Koktajl z liśćmi dyni
Truskawki
Kilka liści młodych dyni (w smaku trochę przypominają brokuła)
Miód
Banan
Cynamon
Sok pomarańczowy
Koktajl z liśćmi mniszka
Garstka liści (o dziwo słodkawy smak ale z nutą goryczy )
Mrożone truskawki (lub mrożone maliny)
Mleczko Kokosowe
Banan
Sok z cytryny
Pamiętajcie, że najsmaczniejsze są młode, jędrne listki. Możecie szaleć i wykorzystać także pokrzywę, liście koniczyny czy liście malin. Z tych ostatnich korzystałam będąc w ciąży ponieważ miały ułatwić poród. Piłam herbatki a suszone dodawałam do koktajli. Niestety nic nie pomogło ale może którejś mamie pomoże.
Powodzenia i nie bójcie się eksperymentować w kuchni z liśćmi!