Ciasto Kokosowe cudo!

30 listopada 2010, dodał: ALINKA-A5
Artykuł zewnętrzny

składniki:

upiec biszkopt z 6 jaj
poncz:

1/2 szklanki wody zagotować z 1 łyżeczką i cukru i 1 łyżeczką cukru waniliowego dodać 4 listki cytryny- odstawić i dodać rum i likier [ taki jaki lubimy ]
wierzch biszkoptu ściąć i pokroić w kostkę dać do miseczki i skropić połową ponczu
biszkopt przekroić na pół i obie połówki skropić resztą ponczu
masa:
1/2 litra mleko
1 szt gotowy krem karpatkowy Delecta
3 szt białka
90 g cukier
1 łyżka żelatyny zalać 4 łyżkami zimnej wody, odstawić by napęczniała
białka ubić i utrwalić cukrem

połowę mleka zagotować a w drugiej połowie rozpuścić krem i wlać na gotujące mleko, zagotować–odstawić i do gorącej masy dodawać stopniowo ubitą pianę i żelatynę na końcu pokrojony biszkopt – dobrze połączyć i wyłożyć na jedno ciasto przykrywając drugim zostawiamy trochę masy na obsmarowanie wierzchu i boków – posypujemy obficie kokosem.

file1291125204