Kociołek Siłacza

26 listopada 2009, dodał: chupi
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • Na bulion :
  • 4 skrzydełka
  • 20dag wołowiny gulaszowej
  • marchewka
  • por
  • pietruszka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarna 3
  • sól
  • kostka bulionowa ( 2No. )
  • pół słoiczka koncentratu z czosnkiem pomidorowego
  • Na warzywną bazę :
  • 300 gram groszku mrożonego
  • 150 gram fasolki szparagowej zielonej
  • 5 pieczarek
  • ząbek czosnku
  • pół cebuli czerwonej
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1/4 papryki zielonej
  • 2 puszki pomidorów obranych
  • mała papryczka jalapeno zielona ( ewentualnie chili )
  • starta mozzarella
  • 2 plastry chudego bekonu ( ew.boczku )
  • papryka ostra sypana
  • dwie krople sosu paprykowego hot
  • oliwa z oliwek

Etapy przygotowania

Mój mąż ciężko pracuje ,a na dodatek katuje się na siłowni , dlatego potrzebuje mnóstwo witamin i pozytywnej energii.Ten kociołek zrobiłam po raz pierwszy i go zachwycił.Trochę przy nim roboty , ale jestem z niego dumna.

* warzywa i mięso myjemy , marchewkę , pietruszkę obieramy – gotujemy bulion , najpierw gotujemy mięso z liściem laurowym i resztą przypraw , zbieramy szumowinę , następnie dodajemy obrane warzywa i gotujemy aż warzywa będą miękkie,na końcu dodajemy kostkę bulionową i gotujemy na małym gazie następne 5 minut.Bulion odcedzamy i mieszamy z połową koncentratu pomidorowego.Odstawiamy

* w międzyczasie warzywa na bazę kroimy na drobne kawałki i podsmażamy w woku na rozgrzanej oliwie z oliwek,co pewien czas mieszając , zmniejszamy gaz i czekamy aż warzywa uzyskają odpowiednią miękkość, następnie dodajemy pomidory z puszki , sos paprykowy , paprykę mieloną i dokładnie mieszamy.Dusimy przez następne 10 minut.

* do nowego garnka przekładamy warzywa z woka , a następnie dodajemy bulion , cały czas mieszając i sprawdzając konsystencję.Gotujemy około 30 minut.

* bekon kroimy na małe kawałeczki i podsmażamy na małej patelni aż uzyskamy ładne skwarki.Skrzydełka i wołowinę z bulionu kroimy na małe kawałeczki , skrzydełka obieramy ze skóry i kości i dodajemy do kociołka.

* Kociołek podajemy z grzankami czosnkowymi z serem , a zupę posypujemy serem oraz naszymi bekonowymi skwarkami.Idealne na jesienne wieczory . Smacznego



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...