Kociołek Siłacza
Składniki
- Na bulion :
- 4 skrzydełka
- 20dag wołowiny gulaszowej
- marchewka
- por
- pietruszka
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz ziarna 3
- sól
- kostka bulionowa ( 2No. )
- pół słoiczka koncentratu z czosnkiem pomidorowego
- Na warzywną bazę :
- 300 gram groszku mrożonego
- 150 gram fasolki szparagowej zielonej
- 5 pieczarek
- ząbek czosnku
- pół cebuli czerwonej
- 1/4 papryki czerwonej
- 1/4 papryki zielonej
- 2 puszki pomidorów obranych
- mała papryczka jalapeno zielona ( ewentualnie chili )
- starta mozzarella
- 2 plastry chudego bekonu ( ew.boczku )
- papryka ostra sypana
- dwie krople sosu paprykowego hot
- oliwa z oliwek
Etapy przygotowania
Mój mąż ciężko pracuje ,a na dodatek katuje się na siłowni , dlatego potrzebuje mnóstwo witamin i pozytywnej energii.Ten kociołek zrobiłam po raz pierwszy i go zachwycił.Trochę przy nim roboty , ale jestem z niego dumna.
* warzywa i mięso myjemy , marchewkę , pietruszkę obieramy – gotujemy bulion , najpierw gotujemy mięso z liściem laurowym i resztą przypraw , zbieramy szumowinę , następnie dodajemy obrane warzywa i gotujemy aż warzywa będą miękkie,na końcu dodajemy kostkę bulionową i gotujemy na małym gazie następne 5 minut.Bulion odcedzamy i mieszamy z połową koncentratu pomidorowego.Odstawiamy
* w międzyczasie warzywa na bazę kroimy na drobne kawałki i podsmażamy w woku na rozgrzanej oliwie z oliwek,co pewien czas mieszając , zmniejszamy gaz i czekamy aż warzywa uzyskają odpowiednią miękkość, następnie dodajemy pomidory z puszki , sos paprykowy , paprykę mieloną i dokładnie mieszamy.Dusimy przez następne 10 minut.
* do nowego garnka przekładamy warzywa z woka , a następnie dodajemy bulion , cały czas mieszając i sprawdzając konsystencję.Gotujemy około 30 minut.
* bekon kroimy na małe kawałeczki i podsmażamy na małej patelni aż uzyskamy ładne skwarki.Skrzydełka i wołowinę z bulionu kroimy na małe kawałeczki , skrzydełka obieramy ze skóry i kości i dodajemy do kociołka.
* Kociołek podajemy z grzankami czosnkowymi z serem , a zupę posypujemy serem oraz naszymi bekonowymi skwarkami.Idealne na jesienne wieczory . Smacznego