Kociołek Siłacza

26 listopada 2009, dodał: chupi
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • Na bulion :
  • 4 skrzydełka
  • 20dag wołowiny gulaszowej
  • marchewka
  • por
  • pietruszka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarna 3
  • sól
  • kostka bulionowa ( 2No. )
  • pół słoiczka koncentratu z czosnkiem pomidorowego
  • Na warzywną bazę :
  • 300 gram groszku mrożonego
  • 150 gram fasolki szparagowej zielonej
  • 5 pieczarek
  • ząbek czosnku
  • pół cebuli czerwonej
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1/4 papryki zielonej
  • 2 puszki pomidorów obranych
  • mała papryczka jalapeno zielona ( ewentualnie chili )
  • starta mozzarella
  • 2 plastry chudego bekonu ( ew.boczku )
  • papryka ostra sypana
  • dwie krople sosu paprykowego hot
  • oliwa z oliwek

Etapy przygotowania

Mój mąż ciężko pracuje ,a na dodatek katuje się na siłowni , dlatego potrzebuje mnóstwo witamin i pozytywnej energii.Ten kociołek zrobiłam po raz pierwszy i go zachwycił.Trochę przy nim roboty , ale jestem z niego dumna.

* warzywa i mięso myjemy , marchewkę , pietruszkę obieramy – gotujemy bulion , najpierw gotujemy mięso z liściem laurowym i resztą przypraw , zbieramy szumowinę , następnie dodajemy obrane warzywa i gotujemy aż warzywa będą miękkie,na końcu dodajemy kostkę bulionową i gotujemy na małym gazie następne 5 minut.Bulion odcedzamy i mieszamy z połową koncentratu pomidorowego.Odstawiamy

* w międzyczasie warzywa na bazę kroimy na drobne kawałki i podsmażamy w woku na rozgrzanej oliwie z oliwek,co pewien czas mieszając , zmniejszamy gaz i czekamy aż warzywa uzyskają odpowiednią miękkość, następnie dodajemy pomidory z puszki , sos paprykowy , paprykę mieloną i dokładnie mieszamy.Dusimy przez następne 10 minut.

* do nowego garnka przekładamy warzywa z woka , a następnie dodajemy bulion , cały czas mieszając i sprawdzając konsystencję.Gotujemy około 30 minut.

* bekon kroimy na małe kawałeczki i podsmażamy na małej patelni aż uzyskamy ładne skwarki.Skrzydełka i wołowinę z bulionu kroimy na małe kawałeczki , skrzydełka obieramy ze skóry i kości i dodajemy do kociołka.

* Kociołek podajemy z grzankami czosnkowymi z serem , a zupę posypujemy serem oraz naszymi bekonowymi skwarkami.Idealne na jesienne wieczory . Smacznego



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz