Knedle ze śliwkami z rumem

25 czerwca 2013, dodał: Kara6
Artykuł zewnętrzny

Składniki :

1 kg ziemniaków
200 g mąki
2 jajka
1/2 kg śliwek
cukier w kostkach
kieliszek rumu
4 łyżki masła
cukier puder
sól
bułka tarta

1. Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie.
2. Następnie je odcedzić, osuszyć, przecisnąć przez praskę i osrudzić.
3. Wymieszać papkę z mąką, szczyptą soli, jajkami i wyrabiać szybko rękami, posypując mąką na stolnicy.
4.  Uformować wałek, kroić na kawałki wielkości 10 cm, rozpłaszczyć na dłoni, tak aby powstał dołek.
5.  Śliwki umyć, przekroić wzdłuż, wyjąć pestki, w miejsce pestek włożyć kostkę cukru, moczoną przez sekundę w rumie.
6.  Zlepiać knedelki w kulkę.
7. Gotować na dużej ilości lekko osolonej wody około 15 minut, aż wypłyną na wierzch.
8. Przesmażyć bułkę tartą na maśle, polać  knedle, posypać cukrem pudrem.

file1372183723



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...