Knedle ze śliwkami z rumem | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Knedle ze śliwkami z rumem

25 czerwca 2013, dodał: Kara6
Artykuł zewnętrzny

Składniki :

1 kg ziemniaków
200 g mąki
2 jajka
1/2 kg śliwek
cukier w kostkach
kieliszek rumu
4 łyżki masła
cukier puder
sól
bułka tarta

1. Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie.
2. Następnie je odcedzić, osuszyć, przecisnąć przez praskę i osrudzić.
3. Wymieszać papkę z mąką, szczyptą soli, jajkami i wyrabiać szybko rękami, posypując mąką na stolnicy.
4.  Uformować wałek, kroić na kawałki wielkości 10 cm, rozpłaszczyć na dłoni, tak aby powstał dołek.
5.  Śliwki umyć, przekroić wzdłuż, wyjąć pestki, w miejsce pestek włożyć kostkę cukru, moczoną przez sekundę w rumie.
6.  Zlepiać knedelki w kulkę.
7. Gotować na dużej ilości lekko osolonej wody około 15 minut, aż wypłyną na wierzch.
8. Przesmażyć bułkę tartą na maśle, polać  knedle, posypać cukrem pudrem.

file1372183723



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz