Knedle ze śliwkami z rumem
Składniki :
1 kg ziemniaków
200 g mąki
2 jajka
1/2 kg śliwek
cukier w kostkach
kieliszek rumu
4 łyżki masła
cukier puder
sól
bułka tarta
1. Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie.
2. Następnie je odcedzić, osuszyć, przecisnąć przez praskę i osrudzić.
3. Wymieszać papkę z mąką, szczyptą soli, jajkami i wyrabiać szybko rękami, posypując mąką na stolnicy.
4. Uformować wałek, kroić na kawałki wielkości 10 cm, rozpłaszczyć na dłoni, tak aby powstał dołek.
5. Śliwki umyć, przekroić wzdłuż, wyjąć pestki, w miejsce pestek włożyć kostkę cukru, moczoną przez sekundę w rumie.
6. Zlepiać knedelki w kulkę.
7. Gotować na dużej ilości lekko osolonej wody około 15 minut, aż wypłyną na wierzch.
8. Przesmażyć bułkę tartą na maśle, polać knedle, posypać cukrem pudrem.