Kluski śląskie wg Babcigramolki

5 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Fantastyczny dodatek do sosów, gulaszu, mięs duszonych. Moje dzieci nazywały je kluski z dziurką. Podobno to właśnie przez ten dołek są takie smaczne ( ! ? ).

Czas : 1 godzina

Składnik :

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana ( ¼ objętości ziemniaków )
  • szczypta soli

Ziemniaki obrać i ugotować . Dobrze odcedzić . Przecisnąć przez praskę do ziemniaków ( lub zmielić w maszynce ). Uformować z ziemniaczanej masy kopczyk . Przedzielić go na 4 części . Włożyć do miseczki 1 część by zobaczyć ile miejsca zajmuje . Dodać te ziemniaki do reszty, a w miseczce odmierzyć tyle mąki ziemniaczanej ile było ziemniaków. Wyrobić ziemniaki z mąką lekko je soląc . Wałkować w rękach kuleczki – w każdej dobić palcem dołek ( uciskając ciasto. Gotować na osolonym wrzątku z dodatkiem 2 łyżek oleju – 3 minuty od wypłynięcia .

Niektórzy dodają do ciasta jajko. Trzeba wtedy dodać więcej mąki. Moim zdaniem kluski bez jajka są delikatniejsze.

Można je podawać jako dodatek do II dania lub jako samodzielne danie np. z zasmażaną kapustą kiszoną, okraszone skwarkami z boczku.

file1304607854



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...