Kluski śląskie wg Babcigramolki
Fantastyczny dodatek do sosów, gulaszu, mięs duszonych. Moje dzieci nazywały je kluski z dziurką. Podobno to właśnie przez ten dołek są takie smaczne ( ! ? ).
Czas : 1 godzina
Składnik :
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana ( ¼ objętości ziemniaków )
- szczypta soli
Ziemniaki obrać i ugotować . Dobrze odcedzić . Przecisnąć przez praskę do ziemniaków ( lub zmielić w maszynce ). Uformować z ziemniaczanej masy kopczyk . Przedzielić go na 4 części . Włożyć do miseczki 1 część by zobaczyć ile miejsca zajmuje . Dodać te ziemniaki do reszty, a w miseczce odmierzyć tyle mąki ziemniaczanej ile było ziemniaków. Wyrobić ziemniaki z mąką lekko je soląc . Wałkować w rękach kuleczki – w każdej dobić palcem dołek ( uciskając ciasto. Gotować na osolonym wrzątku z dodatkiem 2 łyżek oleju – 3 minuty od wypłynięcia .
Niektórzy dodają do ciasta jajko. Trzeba wtedy dodać więcej mąki. Moim zdaniem kluski bez jajka są delikatniejsze.
Można je podawać jako dodatek do II dania lub jako samodzielne danie np. z zasmażaną kapustą kiszoną, okraszone skwarkami z boczku.