Kluski śląskie wg Babcigramolki

5 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Fantastyczny dodatek do sosów, gulaszu, mięs duszonych. Moje dzieci nazywały je kluski z dziurką. Podobno to właśnie przez ten dołek są takie smaczne ( ! ? ).

Czas : 1 godzina

Składnik :

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana ( ¼ objętości ziemniaków )
  • szczypta soli

Ziemniaki obrać i ugotować . Dobrze odcedzić . Przecisnąć przez praskę do ziemniaków ( lub zmielić w maszynce ). Uformować z ziemniaczanej masy kopczyk . Przedzielić go na 4 części . Włożyć do miseczki 1 część by zobaczyć ile miejsca zajmuje . Dodać te ziemniaki do reszty, a w miseczce odmierzyć tyle mąki ziemniaczanej ile było ziemniaków. Wyrobić ziemniaki z mąką lekko je soląc . Wałkować w rękach kuleczki – w każdej dobić palcem dołek ( uciskając ciasto. Gotować na osolonym wrzątku z dodatkiem 2 łyżek oleju – 3 minuty od wypłynięcia .

Niektórzy dodają do ciasta jajko. Trzeba wtedy dodać więcej mąki. Moim zdaniem kluski bez jajka są delikatniejsze.

Można je podawać jako dodatek do II dania lub jako samodzielne danie np. z zasmażaną kapustą kiszoną, okraszone skwarkami z boczku.

file1304607854