Kluski serowe z sosem jabłkowym

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Kluski serowe z sosem jabłkowym

Czas : 30 minut

Składniki ;

20 dag sera śmietankowego
1 jajko
1 – 1 ½ szklanki mąki
szczypta soli
2 łyżki masła
1 jabłko
2 łyżki galaretki jabłkowej ( lub musu jabłkowego słodzonego )

Ser , mąkę ( ilość mąki zależy od wilgotności sera ), jajko i szczyptę soli wyrobić na gładkie ciasto .Podzielić je na 14 części . każdy kawałek uformować w kulkę , rozpłaszczyć ją , w środku placuszka zrobić palcem niewielki dołek , a wokół niego zaznaczyć wykałaczką ,,promyczki,,. Gotować kluski na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia . Wyjąć łyżką cedzakową .W czasie gotowania klusek na patelni rozgrzać masło, włożyć na nie utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka ) jabłka i galaretkę jabłkową .Dusić 3 minuty. Podawać kluski ułożone na sosie jabłkowym kładąc dla dekoracji na środek każdej kluski kleks ciemnego dżemu .
Ilość mąki jest zależna od rodzaju sera i jego wilgotności .Radzę dodać najpierw 1 szklankę , a dopiero potem dosypywać jeśli trzeba .

 

nadesłane: Babciagramolka