Klasyczne lasagne ala bolognese

11 marca 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Lasagne to rodzaj makaronu, jest szerokimi, długimi i płaskimi płatami pasty, które świetnie nadają się do zapiekanek.  Nazwa jest kojarzona z potrawą włoską, jednak została zapożyczona od Greków. Jako potrawa jest to warstwowa zapiekanka makaronu, przekładana warstwami dania z mięsa, sera i sosu pomidorowego.

 

Przepis dla  4 osób:

4 uncje mielone wieprzowe
mielone wołowe 4 uncji
1 marchewka
1 cebula
10g selera naciowego
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1/2 szklanki koncentrat pomidorowy
1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
sól i pieprz do smaku
woda (około 3/4 szklanki) potrzebne
1/2 szklanki mąki
3 szklanki mleka
sól do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
12 arkuszy lasagne
2 łyżki masła

1/2 łyżki masła do smarowania
1 szklanka startego sera Parmigiano Reggiano

Przygotowanie: 120 minut przygotowanie + 30 minut gotowania
  1. Rozgrzać olej na patelni na średnim ogniu i smażyć mięso mielone cebula, marchew i seler na złoty kolor.
  2. Dodać mielone mięso i smażyć na dużym ogniu kilka minut. Wlać czerwone wino, doprawić solą i pieprzem.
  3. Zmniejsz ogień i wmieszaj koncentrat pomidorowy i wodę. Gotować na wolnym ogniu przez około 40 minut.
  4. Przygotować sos beszamelowy: Roztopić masło w rondelku, dodać przesianą mąkę i gotować na małym ogniu przez 1 minutę, mieszając cały czas. Dodać mleko i doprowadzić do wrzenia, mieszając cały czas. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Gotować przez kilka minut aż zgęstnieje.
  5. Oczyścić szpinak i gotować w osolonej wodzie przez 2 – 3 minuty. Odcedzić i wycisnąć nadmiar wody ręcznikiem.
  6. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, wlej warstwę sosu mięsnego z tartym Parmigiano, a następnie wyłóż warstwę makaronu, aby pokryć dno naczynia.
  7. Dodaj warstwę sosu beszamelowego i warstwę sosu mięsnego z Parmigiano. Kontynuuj ten proces, na przemian makaron i sos, i skończyć z warstwą makaronu. Przykryć pozostałym sosem beszamelowym.
Gotuj w rozgrzanym do 180 ° C piekarniku na 30 minut lub do czasu, powierzchnia jest złoty chrupiąc. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 15 – 20 minut przed podaniem.
Produkty kupisz na www.gusta24.pl
gu

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...
Kserostomia - suchość w ustach
Kserostomia jest to – potocznie mówiąc - uczucie suchości w jamie ustnej, powstałe...
Zaburzenia osobowości
Zaburzenia osobowości można leczyć. Wiele z osób, które na nie cierpią, po otrzymaniu odpowiedniej...
Panga - czy warto ją jeść?
Panga, ze względu na niską wartość odżywczą oraz wysoki stopień zanieczyszczenia, nie jest rybą...