Chociaż kapusta i ogórki znakomite są na surowo, dopiero po ukiszeniu stają się prawdziwymi skarbami. To niezbędne składniki zrównoważonej zimowej diety. Mają mniej cukrów niż surowe. Przyspieszają przemianę materii i ułatwiają pozbycie się zbędnych kilogramów!
Powstający podczas kiszenia kwas mlekowy oczyści twój organizm z toksyn. Ułatwi także pracę przewodu pokarmowego i usprawni trawienie. Podobnie, jak błonnik, który wypełniając żołądek, zapewni ci na dłużej uczucie sytości. Bardzo cenna w zimowych kiszonkach jest też witamina C – zimą uchroni cię przed przeziębieniem.
Oto przepis na 3 super zdrowe surówki:
1. Z pomarańczą i porem.
Szklankę kiszonej kapusty drobno pokrój. Przełóż do miseczki. Umyj i obierz średnią pomarańczę, wykrój miąższ spośrod białych błonek. Oczyść i umyj pół pora i pokrój w cienkie talarki, dorzuć kilka rodzynek. Wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem.
2. Z marchewką i jabłkiem.
Szklankę kiszonej kapusty drobno pokrój. Umyj i wytrzyj duże jabłko, wykrój gniazdo nasienne, miąższ ze skórką pokrój w cienkie półplasterki. Obierz marchewkę i pokrój w cienkie paseczki. Polej łyżką oliwy. Przypraw chrzanem, solą i pieprzem.
3. Z ziemniakami i cebulą.
Szklankę kiszonej kapusty pokrój na krótkie paseczki. Obierz i drobno posiekaj niedużą cebulkę. Ugotowany w mundurku ziemniak obierz i pokrój w kostkę. Wszystko wymieszaj. Przypraw oliwą, pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi.
Na kaca:
Wymieszaj 1/4 szklanki soku pomidorowego, 1/2 szklanki soku z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków. Przypraw 1/2 łyżeczki mielonego kminku. Taki napój pomoże ci oczyścić organizm. Poprawi trawienie.
Emilia
Zobacz również:
- Co przegryzać kiedy się odchudzamy?
- Jak zrobić pizzę krok po kroku
- Jak wybrać dobrą pomarańczę?
- Pierogi inaczej: różne przepisy