Czy lubicie czasem na obiad zjeść smaczna kaszę z dodatkiem sosu lub ulubioną surówką? Jakie kasze najchętniej jedzą Polacy? Istnieje mnóstwo rodzajów kasz, począwszy od kaszy gruboziarnistej (
Jak gotować kaszę, aby była smaczna?
Gotowan
Rozklejanie: kasze drobną (jęczmienna, manna) wymieszać z zimną wodą lub mlekiem i wlać do gotującego się płynu, jeśli chcesz przygotować kleić, wsypa kaszę do zimnej wody i mieszając podgrzewaj do zagotowania. Trzymaj na wolnym ogniu, aż kasza całkiem się rozklei.
Kasza gryczana stanowi świetny farsz do wszelkich postnych gołąbków, udany garnitur do pieczeni, zrazów, niektóre odmiany kaszy np. krakowską można nawet przyrządzać na słodko z dodatkiem suszonych śliwek lub mandarynek.
Kasza manna, ugotowana na gęsto i pokrojona w kostkę, pasuje do zup czystych, niektóre gospodynie podają ją również zamiast ziemniaków do mięsa w sosie. Z kaszy manny
Informacja dla osób na diecie bezglutenowej: kasza jaglana, uzyskiwana z obłuskanego i wypolerowanego ziarna prosa, glutenu nie zawiera, podobnie kukurydziana – ta jednak w trakcie procesu rozdrabniania ziarna traci większość witamin. Czy już wiesz co ugotujesz na obiad?
Przepis na smaczne gołąbki z kaszą dodane przez naszego czytelnika Anulkę: PRZEPIS