Gołąbki z kaszą jęczmienną w sosie cebulowo paprykowym

26 lutego 2010, dodał: Anullka
Artykuł zewnętrzny
Smakowite gołąbki

  • 1 główka kapusty cukrowej
  • 2 piersi z kurczaka
  • 30 dkg surowego boczku
  • 3 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • Sos:)
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 2 cebule
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1 łyżka magi
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła roślinnego

Mięso zmielić razem z cebulą i ugotowaną kaszą,dodać jajka,sól,pieprz,dokładnie wyrobić.Z kapusty wyciąć głąb,włożyć do wody i obgotować.Z obgotowanych liści ściąć gruby nerw,nadziewać liście farszem i zwijać,najpierw boki ,potem przód.

Dno garnka wyłożyć liśćmi  kapusty,ułożyć ścisło gołąbki,zalać wodą,tak żeby były przykryte,dodać 1 łyżkę masła roślinnego,liść laurowy,ziele angielskie, magi,kostkę warzywną.Gotować do miękkości.

Z ugotowanych gołąbków odlać sos do innego garnka,dodać pokrojoną drobno cebulę,paprykę,gotować 20 min na małym ogniu,pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze 5 min.

Mąkę rozrobić z kilkoma łyżkami zimnej wody ,wlać do sosu,gotować 3 min. aż sosik się zagęści.

Wlać do gołąbków.

Smacznego.

file1267139446



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz