Gołąbki z kaszą jęczmienną w sosie cebulowo paprykowym
Artykuł zewnętrzny
Smakowite gołąbki
- 1 główka kapusty cukrowej
- 2 piersi z kurczaka
- 30 dkg surowego boczku
- 3 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 1 cebula
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- Sos:)
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- 2 cebule
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 1 łyżka magi
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła roślinnego
Mięso zmielić razem z cebulą i ugotowaną kaszą,dodać jajka,sól,pieprz,dokładnie wyrobić.Z kapusty wyciąć głąb,włożyć do wody i obgotować.Z obgotowanych liści ściąć gruby nerw,nadziewać liście farszem i zwijać,najpierw boki ,potem przód.
Dno garnka wyłożyć liśćmi kapusty,ułożyć ścisło gołąbki,zalać wodą,tak żeby były przykryte,dodać 1 łyżkę masła roślinnego,liść laurowy,ziele angielskie, magi,kostkę warzywną.Gotować do miękkości.
Z ugotowanych gołąbków odlać sos do innego garnka,dodać pokrojoną drobno cebulę,paprykę,gotować 20 min na małym ogniu,pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze 5 min.
Mąkę rozrobić z kilkoma łyżkami zimnej wody ,wlać do sosu,gotować 3 min. aż sosik się zagęści.
Wlać do gołąbków.
Smacznego.