Kartoflanka z salami

7 lutego 2014, dodał: plomien
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • pół małego selera
  • 2 duże marchewki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 20 dag  salami
  • pół pęczka dymki
  • pół  pęczka natki pietruszki
  • Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

  • Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój na kawałki. Oczyszczoną połówkę selera posiekaj drobno. Marchewkę obierz starannie, umyj i pokrój w kosteczkę lub półplasterki.
  • Przygotowane warzywa przełóż do garnka i zalej bulionem warzywnym. Doprowadź do wrzenia, dodaj szczyptę soli. Zmniejsz ogień, gotuj zupę pod przykryciem aż do miękkości warzyw (około 20 minut)
  • Salami pokrój w bardzo cienkie plasterki. Rozgrzej suchą patelnię. Wrzuć salami i smaż z dwóch stron. Chrupiące chipsy zdejmij z patelni, osusz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym.
  • Dymki opłucz dokładnie osusz. Posiekaj drobno razem ze szczypiorem. Natkę umyj, oderwij listki, posiekaj.
  • Zupę dopraw solą oraz pieprzem. Rozlej do talerzy, posyp natką i usmażonymi salami.

file1391778854