Kartoflanka z Dublina

12 października 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Składniki :

30 dag wołowiny rosołowej
1 duża marchewka
½ pietruszki
1/8 średniego selera
¼ pora
przyprawa do zup ( ja użyłam kostki bulionu wołowego Knorra )
ząbek czosnku
pieprz mielony
kminek mielony
½ szklanki słodkiej śmietanki
60 dag ziemniaków
3 cebule
5 dag boczku wędzonego
5 dag utartego sera Chedar
sól
1 litr wody
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Mięso , marchew, pietruszkę i seler zalać wodą i dodać kostkę bulionową . Gotować 1 godzinę . Wyjąć mięso i warzywa . W czasie gotowania wywaru pokroić w kostkę ziemniaki , a cebulę w piórka .Smażyć je na rumiano na 2 łyżkach oleju mieszając .Pokroić bekon w kostkę i obsmażyć na rumiano. Ser utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) Zalać wywarem i gotować 30 minut. Wlać śmietankę .Dodać masło. Doprawić do smaku solą , pieprzem i kminkiem .
Podawać posypaną utartym serem , bekonem i natką pietruszki .

A ! Mięsko z zupy można rozdrobnić i włożyć do niej , zjeść z chlebkiem lub zostawić na pierogi lub krokiety

nadesłane:Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...