Kartoflanka z Dublina

12 października 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Składniki :

30 dag wołowiny rosołowej
1 duża marchewka
½ pietruszki
1/8 średniego selera
¼ pora
przyprawa do zup ( ja użyłam kostki bulionu wołowego Knorra )
ząbek czosnku
pieprz mielony
kminek mielony
½ szklanki słodkiej śmietanki
60 dag ziemniaków
3 cebule
5 dag boczku wędzonego
5 dag utartego sera Chedar
sól
1 litr wody
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Mięso , marchew, pietruszkę i seler zalać wodą i dodać kostkę bulionową . Gotować 1 godzinę . Wyjąć mięso i warzywa . W czasie gotowania wywaru pokroić w kostkę ziemniaki , a cebulę w piórka .Smażyć je na rumiano na 2 łyżkach oleju mieszając .Pokroić bekon w kostkę i obsmażyć na rumiano. Ser utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) Zalać wywarem i gotować 30 minut. Wlać śmietankę .Dodać masło. Doprawić do smaku solą , pieprzem i kminkiem .
Podawać posypaną utartym serem , bekonem i natką pietruszki .

A ! Mięsko z zupy można rozdrobnić i włożyć do niej , zjeść z chlebkiem lub zostawić na pierogi lub krokiety

nadesłane:Babciagramolka