Karkówka z rożna
Artykuł zewnętrzny
- 0,5 kg karkówki
- 1 łyżeczka curry
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka otartej mięty zielonej
- 2 łyżki upłynnionego oleju kokosowego
1. Przygotowujemy marynatę – curry, kurkumę, pieprz i miętę łączymy z rozpuszczonym olejem kokosowym
2. Marynatą nacieramy mięso (dobrze jest je odstawić do lodówki na kilkadziesiąt minut, ale jak jesteśmy bardzo głodni to i bez tego mięso będzie smaczne)
3. Karkówkę nabijamy na rożen z piekarnika
4. Pieczemy w etapach – 30 min w 200 stopniach, 15 minut w 180 stopniach i 15 minut w 150 stopniach z termoobiegiem
Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”