Karkówka w musztardzie z marchewką i pieczonymi ziemniakami

15 kwietnia 2010, dodał: ANECIK1980
Artykuł zewnętrzny
  • karkówka 1 kg
  • marchewka 2 szt
  • cebula 1 szt
  • musztarda sarepska
  • grill pikantny
  • grill ziołowy
  • sól
  • pieprz
  • ziemniaki
  • przyprawa do pieczonych ziemników
  • Karkówkę przyprawiamy grillami, solą i pieprzem. Odstawiamy na 7-8 h do lodówki. Następnie kroimy karkówke w grubsze plastry i każdy kawałek smarujemy z obydwu stron musztardą ( nie za cienko i nie za grubo, kładłam ok pół łyżeczki na jedną stronę). Marchewkę obgotowujemy 20 minut, kroimy w plastry. Na tacce aluminiowej układamy karkówkę i marchewkę, przykrywamy folią aluminiową. grillujemy do miękkości obracając co raz.

    Ziemniaki obieramy, kroimy na odpowiednie kawałki i obgotowujemy 10 minut w osolonej wodzie.  Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Bardzo delikatnie smarujemy ziemniaki olejem i posypujemy przyprawą. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 170 stopni.

    Tak przygotowana karkówkę i ziemniaki podaje z surówka lub bukietem warzyw z patelni.