Karczochy – różne przepisy na pyszne dania

2 listopada 2015, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

_karchoch00

Karczochy są to pączki kwiatowe, z których usuwa się łodygę, dolne liście i pręciki kwiatowe. Młode je się w całości a ze starszych spożywa się boczne listki kulistego pączka kwiatowego i mięsiste dno kwiatowe.

Karczochy zawierają trochę beta-karotenu, wapnia i żelaza oraz łatwo strawne węglowodany. Obniżają poziom cholesterolu we krwi, pobudzają wytwarzanie żółci i działają lekko moczopędnie. 100 g karczochów to około 51 kcal.

Makaron Penne z karczochami

Składniki:
– makaron penne – 150 g
_karczoch9– Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą – 1 opakowanie
– śmietana 18% – 180 ml
– starty ser (najlepiej parmezan) – 100 g
– mała cebula – 1 szt
– natka pietruszki – 1 pęczek
– karczochy w zalewie – 200 g
– cytryna – 0.5 szt

Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente. Na patelni rozgrzej trochę oleju ze słoika z karczochami. Resztę oleju odlej do jakiegoś naczynia, przyda się innym razem. Na gorącym oleju zeszklij plastry cebulki. Dodaj przecięte na ćwiartki karczochy. Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i 100 ml zimnej wody. Wlej na patelnię i chwilę gotuj wszystko razem, aż sos zacznie gęstnieć. Sos dopraw sokiem z cytryny. Dodaj makaron i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj. Makaron podawaj posypany serem. Danie możesz wzbogacić, dodając pierś z kurczaka. Pierś należy smażyć na patelni razem z karczochami. Twój makaron będzie bardziej treściwy.

Makaron Fusilli z karczochami

Składniki:
– 200 g makaronu Fusilli
_karczoch3– pół słoika serc karczochów
– pół słoika suszonych pomidorów w oleju
– 25 g szynki parmeńskiej
– oliwa extra virgin
– sól, pieprz
– 25 g rukoli
– ser parmigiano regiano
– 3 ząbki czosnku

Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu. Na oliwie przesmażamy czosnek, dodajemy karczochy i pomidory. Chwilę dusimy. Dodajemy ugotowany makaron, starty parmezan i rukolę. Całość mieszamy i nakładamy na talerze. Na każdą porcję układamy szynkę parmeńską i posypujemy parmezanem.

Pappardelle z karczochami

Składniki:
– 1 słoiczek karczochów (należy je odsączyć, zostawiając 1 łyżeczkę oleju)
_karczoch4– 1 opakowanie suszonych pomidorów (zostawić 1 łyżeczkę oleju)
– 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
– 6 garści liści rukoli
– makaron pappardelle
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Pokrój karczochy i suszone pomidory na stosunkowo duże kawałki. Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju z karczochów i suszonych pomidorów. Następnie podsmaż na nich pokrojone składniki z punktu 1. Po 4 minutach dolej wino i gotuj około 3 minuty. Po tym czasie dorzuć rukolę i mieszaj do czasu, aż „zwiędnie” i zmięknie. W tym czasie ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu. Odsącz go, zostawiając na wszelki wypadek 1/3 szklanki wody. Dodaj do farszu ugotowany makaron, w razie potrzeby dolej też wodę. Dopraw solą i pieprzem. Podsmaż przez 2-3 minuty.
Źródło: vegetariantimes.com

Makaron orecchiette z karczochami

Składniki:
– 250 g makaronu orecchiette
– 3 karczochy
_karczoch5– 150 g fasolki szparagowej
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 2 gałązki szczypiorku, cienko pokrojone
– 30 g masła
– 30 g parmezanu, startego
– mały pęczek natki pietruszki, drobno posiekany
– 80 ml wermutu lub białego wina
– ½ cytryny

Przygotowanie:
Nastawić wodę na makaron. Karczochy obrać z wierzchnich, twardych liści, odciąć łodygę i ściąć czubek, mniej więcej 1/3 całego karczocha. Przekroić na pół i łyżeczką wydrążyć włoski znajdujące się w środku, karczocha natrzeć cytryną i włożyć do miski z wodą i sokiem z cytryny do czasu użycia, by nie ściemniały. Do gotującej się wody wrzucić makaron i gotować aż będzie al dente. Na około 7 minut przed końcem gotowania makaronu dodać fasolkę. Karczochy wyjąć z wody, osuszyć i pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, a po minucie szczypiorek i karczochy. Smażyć przez około 3 minuty aż zmiękną. Doprawić solą i pieprzem, wlać wermut, gotować aż prawie cały alkohol wyparuje. Na patelnię z karczochami dodać odsączony makaron z fasolką, dodać masło i natkę pietruszki, wymieszać. Na koniec posypać parmezanem i doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać i od razu podawać.
Źródło: sense-of-taste.com

Lasagne z karczochami

Składniki:
– ok. 200 g mąki semolina (z pszenicy durum)
– 2 jaja
_karczoch13– 20 g soli
Lasagne:
– 6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
– 200 g karczochów w zalewie
– 200 ml sosu beszamel (50 g maki
– 50 g masła
– 1 l mleka
– 2 goździki
– gałka muszkatołowa
– 50 g parmigiano reggiano (parmezan)
– pieprz czarny
– sól
– natka pietruszki

Przygotowanie:
Przygotuj ciasto na makaron: wyrób elastyczne i gładkie ciasto ze wszystkich składników. Rozwałkuj i wytnij odpowiedni kształt (tu: lasagne). Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu lub czasu, użyj gotowego makaronu. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj (nie pozwól, żeby zasmażka ściemniała). Dolej mleko, dodaj goździki i trochę startej gałki muszkatołowej. Gotuj sos przez ok.10 minut często mieszając, żeby sos się nie przypalił na dnie i nie powstały grudki. Następnie dodaj pokrojone w plastry karczochy. Ponownie gotuj przez ok.5 minut do uzyskania kremowej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem. Makaron ugotuj al dente. Płaty lasagne przekładaj sosem beszamelowym z karczochami. Zakończ sosem, posyp tartym parmezanem i udekoruj natką pietruszki.

Karczochy z cytryną

Składniki:
– 4 średnie karczochy
– 2 cytryny
_karczoch6– olej do głębokiego smażenia
– 1/4 szklanki soku z cytryny
– 1 zmiażdżony ząbek czosnku

Przygotowanie:
Wstępnie przygotowane karczochy układamy na deseczce łodygami do góry (na razie ich nie odcinamy), rozchylamy płatki i dociskamy do deski, tak by kwiaty karczochów spłaszczyć. Odcinamy łodygi, zostawiając 2 cm. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej i wkładamy karczochy łodygą do góry. Smażymy 5 min, po czym odwracamy i smażymy kolejne 5 minut. Powinny wyraźnie zmięknąć. Karczochy wyjmujemy z garnka, a po kilku minutach ponownie rozgrzewamy olej i powtarzamy proces smażenia. Po drugim smażeniu karczochy powinny stać się lekko chrupkie. Cytryny kroimy w plastry lub ćwiartki i też smażymy w głębokim tłuszczu (3-4 min). Usmażone cytryny osuszamy na papierowym ręczniku. Na półmisku układamy karczochy i cytryny. Sok z cytryny roztrzepujemy z czosnkiem i skrapiamy nim obficie karczochy.

Karczochy z oliwy

Składniki:
– 6 karczochów
– 2 szklanki oliwy z oliwek
_karczoch7– 4 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżeczka rozmarynu
– 2 liście laurowe
– sól
– pieprz

Przygotowanie:
Karczochy dokładnie oczyścić. Odrywając zewnętrzne twarde liście oraz łodygi.
Następnie do rondelka wlać oliwę z oliwek. Dodać do niej obrane ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Wrzucić jeszcze tymianek, rozmaryn i listki laurowe. Doprawić do smaku solą. Całość wymieszać i włożyć karczochy. Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut do miękkości. Gotowe odsączyć z nadmiaru oliwy.

_karczoch1  _karczoch2

Mięso z karczochami w sosie

Składniki:
– 1,5 kg mięsa np. baraniny lub wieprzowiny
– 10 karczochów
– 1 szklanka oliwy z oliwek
_karczoch10– 1 pęczek cebuli dymki
– 1 pęczek kopru włoskiego lub zwykłego koperku
– sok z 2 cytryn
– sól i pieprz do smaku.
Sos jajeczno cytrynowy:
– 2 jajka
– sok z 1 – 2 cytryn.

Przygotowanie:
Oczyścić karczochy, oberwać niejadalne części. Przekroić na pól. Zalać wodą z dodatkiem soku z cytryny. Mięso pokroić na porcje i podsmażyć na oliwie. Podlać wodą, przykryć i dusić do momentu aż woda wyparuje. Do mięsa dodać posiekaną dymkę i smażyć przez kilka minut. Dodać posiekany koper, karczochy z wodą, doprawić solą i pierzem. Dusić do miękkości karczochów. Przygotować sos. Wymieszać jajka z sokiem z cytryny. Powoli wlewać do nich bulion spod mięsa. Wlać do garnka z mięsem. Wymieszać i zdjąć z ognia. Podawać.

Kurczak pieczony z karczochami

Składniki:
_karczoch8– 1 kg udek kurczaka
– 200 g marynowanych karczochów z płynem
– ¼ łyżeczki soli morskiej
– ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:
Połączyć uda z kurczaka i karczochy z płynem w misce. Zawinąć w folię odstawić do lodówki na 1 godzinę.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Udka z karczochami i ¼ szklanki płynu przełożyć żaroodpornego naczynia. Posypać solą i pieprzem.

Piec przez 45-55 minut, aż kurczak będzie rumiany.

Risotto z karczochami

Składniki:
– ryż do risotto arborio – 500 g
_karczoch11– rosół drobiowo-warzywny – 1 szt
– karczochy z puszki – 1 opakowanie
– cebula – 1 szt
– cytryna – 1 szt
– margaryna – 2 łyżki
– parmezan lub inny żółty ser – 150 g
– świeżo mielony czarny pieprz – 1 szczypta
– oliwa z oliwek – 2 łyżki

Przygotowanie:
Karczochy odcedź z zalewy i przekrój na pół. Na patelni z margaryną i oliwą zeszklij posiekaną cebulę. Następnie dodaj suchy ryż i mieszaj go przez około 1 minutę. Wlej 1 litr wody i dodaj kostkę Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj około 15 minut na wolnym ogniu. Kiedy płyny już odparują z patelni i upłynie połowę czasu gotowania ryżu, dodaj karczochy. Gdy ryż zrobi się miękki, a risotto będzie miało lekko płynną konsystencję, dodaj ser i sok z cytryny. Danie wymieszaj i natychmiast podawaj posypane świeżo mielonym pieprzem. Risotto będzie smaczniejsze, jeśli użyjesz parmezanu zamiast zwykłego sera.

Pieczone piersi z kurczaka z karczochami

Składniki:
– karczochy odcedzone i posiekane – 1 puszka
_karczoch12– parmezan starty – 0,75 szklanki
– majonez – 0,75 szklanki
– ząbki czosnku zgniecione – 2 sztuki
– piersi z kurczaka bez skóry i bez kości – 4 sztuki

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 C. Natłuścić naczynie do pieczenia. Posolić i popieprzyć piersi z kurczaka, a następnie umieścić w naczyniu do pieczenia. W misce, wymieszać karczochy parmezan, majonez i czosnek w proszku. Rozsmarować zrobioną mieszankę na kurczaku. Piec, bez przykrycia, przez 30-35 minut, aż soki będą dobrze widoczne.
Źródło: http://www.food.com/

Karczochy zapiekane z pomidorami

Składniki:
– 5 młodych karczochów
– 2 cebulki szalotki
_karczoch14– 3 ząbki czosnku
– 1 kg pomidorów malinowych
– ½ pęczka świeżej bazylii
– sok z ½ cytryny
– sól morska
– pieprz czarny

Przygotowanie:
Z karczochów odciąć łodygi, zewnętrzne liście i ostre końcówki liści. Posmarować miejsca cięcia sokiem z cytryny. Zagotować w osolonym i zakwaszonym sokiem z cytryny wrzątku ok. 10 minut, po czym odsączyć. Obraną szalotkę i czosnek posiekać i zeszklić na oliwie z oliwek, dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, doprawić solą i pieprzem i dusić razem przez 15 minut. Zmiksować blenderem, dodając posiekaną bazylię. Powstały sos przelać do naczynia żaroodpornego. Karczochy przekroić na połówki lub ćwiartki, włożyć do sosu i zapiekać ok. 30 minut w 190oC.
Źródło: paleozycie.pl

Karczochy zapiekane z jajem

Składniki:
– 6 karczochów
_karczoch15– 6 jajek
– 3 szalotki
– 2 łyżki oliwy
– 2 łyżki masła
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1 ząbek czosnku
– 1 pęczek natki pietruszki
– sól
– pieprz

Przygotowanie:
Od karczocha odciąć zdrewniałą łodygę po czym liście przeciąć w 2/3 wysokość i gotować pod przykryciem ok. 30 min. W między czasie posiekane szalotki podsmażyć na rozgrzanej oliwie, w trackie wrzucając rozgnieciony czosnek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Karczochy odcedzić i usunąć listki ze środka i włożyć do nich farsz po czym do środka wbić po 1 jajku. Ułożyć karczochy w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni i zapiekać ok. 3-5 min. Przed podaniem skropić oliwa oraz octem balsamicznym i posypać zapieczone jajka posiekaną natką pietruszki.

Zupa z karczochów

Składniki:
– 5-6 karczochów
– 4 ziemniaki
_karczoch16– 1 łodyga selera naciowego
– włoszczyzna
– sól i pieprz
– 2 cytryny
– szklanka białego wytrawnego wina
– oliwa z oliwek
– łyżeczka ostrej mielonej papryki
– natka pietruszki
– 2 łyżki kwaśnej śmietany
– 1 bagietka
– 2 ząbki czosnku
– 1 cebula
– 2 liście laurowe
– łyżka masła

Przygotowanie:
Włoszczyznę i seler naciowy gotujemy w osolonej wodzie. Wywar doprawiamy pieprzem i liśćmi laurowymi. Odcedzamy warzywa i do czystego wywaru wkładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Karczochy myjemy, obieramy z twardych liści i nacieramy cytryną. Kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości w bulionie. Cebulkę i czosnek siekamy i podsmażamy na maśle. Dolewamy białe wino i odparowujemy alkohol. Całość przelewamy do bulionu. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy reszty składników. Zupę blendujemy i odcedzamy przez sito. Zaprawiamy śmietaną, doprawiamy ostrą papryką i sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Bagietkę kroimy na kromki, smarujemy oliwą i wstawiamy na ok. 5 min. do nagrzanego do 150 °C piekarnika. Zupę podajemy z grzankami.

Nadziewane karczochy

Składniki:
– 2 świeże karczochy
– 1 cytryna
_karczoch17– 100 g sera żółtego
– 200 g pieczarek
– 1 cebula
– pęczek natki pietruszki
– 1 ząbek czosnku
– 3 łyżki bułki tartej
– sól i pieprz do smaku
– oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Karczochy dokładnie myjemy i moczymy w wodzie z sokiem z cytryny, aby nie straciły koloru. Odcinamy górną część, łodygę oraz końcówki wszystkich liści. Usuwamy także liście, które są twarde. Gotujemy ok. 30 min w osolonej wodzie. Karczochy są gotowe, kiedy miąższ na listkach jest miękki. Wewnątrz karczochów wycinamy otwory na farsz, uważając, by nie naruszyć serca. Przygotowujemy nadzienie. Cebulkę siekamy i smażymy na maśle. Kiedy nabierze złotego koloru, wsypujemy pokrojone w kostkę pieczarki. Do miski wsypujemy bułkę tartą, posiekaną natkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy oliwę z oliwek oraz podsmażone pieczarki z cebulką. Farsz nakładamy do karczochów. Posypujemy startym serem żółtym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C do momentu, aż ser się nie rozpuści.

Smacznego!

 

zobacz również:

 

  1. Kulinarne Inspiracje
  2. Dania z ryżu – lekkie i sycące z warzywami
  3. Lazania inaczej – różne przepisy na pyszną i oryginalną lasagne
  4. Pomysł na łososia czyli różne przepisy na dania z łososia