Kapusta ze schabem i ziemniakami – danie jednogarrnkowe
składniki:
400 gram schabu bez kości
1/2 główki białej kapusty
cebula
3 ziemniaki
5 gram cukru
masło klarowane
olej
pół szklanki wody przefiltrowanej
przyprawy: goździki, cały kminek, kurkuma, chili, pieprz, sól
boczek podsmażony na patelni
Poszatkować liście kapusty, cebulkę pokroić w piórka, do dużego rondla lub na patelnię wrzucić kapustę i cebulę na rozgrzany olej z masłem, dodać goździki, kminek. Całość podsmażać do przyrumienienia się kapusty, ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do kapusty, podsmażać około 15 minut, przyprawić reszta przypraw. Podlać przefiltrowaną wodą.
Schab pokroić w plastry o grubości około 1 cm – każdy plaster posypać z obu stron solą, pieprzem i szczyptą cukru. Następnie smażyć na patelni z rozgrzanym olejem lub na smalcu kilka minut z każdej strony. Na talerz wyłożyć kapustę, na wierzch schab. Podawać z podsmażonym boczkiem.