Kapusta duszona z papryką

15 marca 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Uwielbiam kapustę pod każdą postacią, ta wersja powstała na szybką obiadokolację

składniki:

  • 50 dkg kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 1,5 szkl. pokrojonej w dużą kostkę świeżej papryki kolorowej
  • ok. 1 szkl. pokrojonych resztek wędliny, kiełbasy, mięsa pieczonego
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawy: 2 małe liście laurowe, 1/2 łyżeczki ziarenek kminku, 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku, 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego
  • ew. sól do smaku

sposób przygotowania: Kapustę siekamy, zalewamy 1 szkl. wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i kminek, dusimy 10-15 min. Na patelni rozgrzewamy olej, zrumieniamy wędlinę/kiełbasę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy paprykę, obsmażamy chwilę, posypujemy mąką, mieszamy dokładnie i  zalewamy 0,5 szkl. wody, zagotowujemy, przekładamy do podduszonej kapusty. Dodajemy koncentrat, lubczyk, pieprz i dusimy ok. 15 min. Dobrze jeśli potrawa może odpocząć 10-15 min przed podaniem. A podajemy z  pieczywem albo ziemniakami, posypaną zieloną pietruszką.

file1300197444



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...