Kapusta duszona z papryką
Artykuł zewnętrzny
Uwielbiam kapustę pod każdą postacią, ta wersja powstała na szybką obiadokolację
składniki:
- 50 dkg kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- 1,5 szkl. pokrojonej w dużą kostkę świeżej papryki kolorowej
- ok. 1 szkl. pokrojonych resztek wędliny, kiełbasy, mięsa pieczonego
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- przyprawy: 2 małe liście laurowe, 1/2 łyżeczki ziarenek kminku, 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku, 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego
- ew. sól do smaku
sposób przygotowania: Kapustę siekamy, zalewamy 1 szkl. wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i kminek, dusimy 10-15 min. Na patelni rozgrzewamy olej, zrumieniamy wędlinę/kiełbasę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy paprykę, obsmażamy chwilę, posypujemy mąką, mieszamy dokładnie i zalewamy 0,5 szkl. wody, zagotowujemy, przekładamy do podduszonej kapusty. Dodajemy koncentrat, lubczyk, pieprz i dusimy ok. 15 min. Dobrze jeśli potrawa może odpocząć 10-15 min przed podaniem. A podajemy z pieczywem albo ziemniakami, posypaną zieloną pietruszką.