Danie „Regaty na Zatoce Meksykańskiej”

15 marca 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

będzie ostro! i bardzo smacznie :-) czyli ostre meksykańskie danie (przyp.red)

składniki:

  • 3 duże plastry schabu środkowego b/k
  • po 1/2 strąka papryki żółtej, zielonej, czerwonej
  • 2 podłużne białe cebule
  • 3/4 szkl. kukurydzy konserwowej
  • 2 pomidory
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 30%
  • marynata do mięsa WRAPS FAJITAS CHILLI DELECTA
  • do smaku: sól
  • do smażenia: 3-4 łyżki masła klarowanego lub oleju
  • 1 szkl. suchego, białego ryżu
  • 2-3 łyżeczki masła
  • kilka listków bazylii

sposób przygotowania: Mięso lekko rozbić tłuczkiem, pokroić w paski, posypać marynatą WRAPS FAJITAS CHILLI DELECTA, dodać 1 łyżkę oleju, wymieszać, odstawić do lodówki na przynajmniej 15 min.. Papryki pokroić w paski, cebulki w krążki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło lub olej, na bardzo gorący tłuszcz wrzucić mięso, obsmażyć ze wszystkich stron. Gdy będzie zrumienione dodać cebulę, smażyć z mięsem aż będzie szklista, następnie dodać papryki, pomidory i koncentrat. Wymieszać, podlać ok. 1/2-1 szkl. wody i dusić pod przykryciem 10 min. Na koniec dodać kukurydzę i ew. doprawić danie solą. Ryż opłukać dokładnie, zalać 2,5 szkl. wody, dodać 1 łyżeczkę soli, gotować aż ryż będzie miękki i wchłonie całą wodę. Małe kieliszki wysmarować od środka masłem, nałożyć do pełna gorący ryż, ugnieść łyżeczką. Przyłożyć wierzchem do powierzchni talerza i podnieść naczynko – na talerzu powinien zostać kopczyk ryżu. Ustawić po 3 takie kopczyki na każdym talerzu, dookoła nałożyć mięso z warzywami. Na ryżu ułożyć po listku bazylii. Podana ilość składników wystarczy na 3-4 porcje

Można też po prostu zjeść z bułeczką albo innym pieczywem.

file1300197798



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Danie „Regaty na Zatoce Meksykańskiej”

  1. avatar Pyza pisze:

    no cóż…zawsze można po prostu nie patrzeć…
    A gdzie mogę podziwiać Twój kunszt kulinarny?

  2. avatar kucharz pisze:

    bazylia w zupelnosci nie pasuje do tego dania,beznadziejna dekoracja …wystarczylo jedna kupke ryzu bez bazylii w srodek dania wlozyc a tak zrypalas ten przepis bo obrzydzenie mnie bierze jak patrze na fotografie …jeszcze ci duzo brakuje jesli chodzi o koncowy efekt dania

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Podłoga w łazience
Jeśli chcemy mieć łazienkę utrzymaną w stylu naturalnym, wybieramy podłogę drewnianą. Deski podłogowe...
Wywoływanie zdjęć
Ja wywołuje zdjęcia w Rossmannie , a później lądują w albumie albo...
Masaż ultradźwiękowy
Masażer ultradźwiękowy może być skutecznym narzędziem w walce z różnymi problemami skórnymi, takimi...
Wąskie biodra a styl ubierania się…
Zamaskowanie wąskich bioder za pomocą spodni wcale nie jest trudne! Wystarczy wybrać szerokie jeansy...