Zupa brokułowa z serem pleśniakiem

15 marca 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Jarzynowa zupa w bardzo szybkiej i smacznej odsłonie

składniki:

  • 3/4 szkl. łodyg brokuła (bez zdrewniałych części)
  • 3/4 małych różyczek brokuła
  • 1 mała lub 1/2 większej cebuli
  • 1-2 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku
  • 2-3 łyżki pokruszonego sera typu Roquefort (np. polski Lazur, Rokpol)
  • do smaku: sól, cukier, pieprz mielony

sposób przygotowania: Łodygi brokuła i ziemniaki powinny być pokrojone w niedużą kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy cebulkę. Kiedy się zeszkli dodajemy łodygi brokuła i ziemniaki, smażymy 2-3 min. mieszając aby obtoczyć je w maśle, dodajemy po pół łyżeczki cukru i soli, zalewamy 1 szkl. wody lub wywaru jarzynowego i dusimy aż warzywa będą prawie miękkie, ok. 10 min.. Następnie dolewamy jeszcze ok. 2 szkl płynu i dodajemy różyczki brokuła, gotujemy ok. 3-5 min. tylko tyle żeby różyczki zmiękły, ale nie rozgotowały się. Doprawiamy zupę pieprzem i ew. solą, na koniec dodajemy szczypiorek. Podajemy gorącą posypaną pokruszonych serem pleśniowym, który pod wpływem temperatury ładnie się rozpuści i zabieli nam zupę, dodając cudownego smaku i aromatu.

file1300197338



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Podłoga w łazience
Jeśli chcemy mieć łazienkę utrzymaną w stylu naturalnym, wybieramy podłogę drewnianą. Deski podłogowe...
Wywoływanie zdjęć
Ja wywołuje zdjęcia w Rossmannie , a później lądują w albumie albo...
Masaż ultradźwiękowy
Masażer ultradźwiękowy może być skutecznym narzędziem w walce z różnymi problemami skórnymi, takimi...
Wąskie biodra a styl ubierania się…
Zamaskowanie wąskich bioder za pomocą spodni wcale nie jest trudne! Wystarczy wybrać szerokie jeansy...