Kapusta chińska z cytrusami
Artykuł zewnętrzny
Pak choi, czyli kapusta chińska właściwa to samodzielne danie lub dodatek do innych potraw, który łatwo przygotować, ale równie dobrze może być po prostu lekką przekąską w ciągu dnia. W takiej wersji prezentujemy ją dzisiaj. Lekko podpieczona z cytrusową, świeżą nutą. Bardzo odżywcza i smaczna. Idealna kiedy chcemy coś szybko przekąsić, ale jesteśmy na diecie.
Składniki:
– dwie kapusty pak choi,
– kilka plastrów pomarańczy,
– plaster lub dwa cytryny,
– łyżka soku z cytryny,
– łyżka soku pomarańczowego,
– łyżka sosu sojowego,
– łyżka oliwy.
Przygotowanie:
Kapusty obmyć, osuszyć i odciąć końcówki (przy samiutkim końcu, ponieważ cała część warzywa jest jadalna). W naczyniu żaroodpornym lub brytfance rozprowadzić łyżkę oliwy. Ułożyć liście przetykając je plastrami pomarańczy i cytryn. Całość zrosić sokiem z cytryny, pomarańczy i sosem sojowym, najlepiej takim o obniżonej zawartości soli. Zapiekać w piekarniku przez 10 minut. Ważne, aby liście były dobrze zroszone, żeby nie wyschły podczas pieczenia.
A co Wy przygotowujecie na przekąskę w ciągu dnia, gdy jesteście na diecie?