Kapuśniak z białej kapusty z pomidorami
Taki ni to letni ni to jesienny kapuśniaczek. Doskonały na chłodniejsze letnie dni.
Czas: 1 godzina
Składniki:
1udko z kurczaka
25 dag cienkiej kiełbasy typu śląska
¼ małej główki kapusty ( najlepiej młodej )
2 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
½ pory
2 pomidory
przecier pomidorowy do smaku
4 średnie ziemniaki
2 łyżeczki kminku
1 łyżka usiekanego koperku
1 Bulionetka drobiowa Knorra ( lub inna ulubiona przyprawa do zup )
Delikat ,, Moc koperku i pietruszki „ Knorra do smaku
1,2 litra wody
Kurczaka podzielić na kawałki. Kapustę pokroić drobno w paski, a ziemniaki w ósemki. Marchewkę pokroić w talarki. Do garnka włożyć kurczaka, pokrojoną w pół plasterki kiełbasę, kapustę, warzywa, pokrojone ziemniaki. Zalać wodą. Dodać Bulionetki i kminek . Wyjąć mięso i warzywa (pokrojona marchew zostaje).
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Wrzucić do zupy. Gotować 10 minut. Doprawić zupę przecierem pomidorowym i pozostałymi przyprawami.
Obrać mięso z udka z kości, skórek i chrząstek i włożyć do zupy. Wsypać koperek.