Kapuśniak z białej kapusty z pomidorami

25 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Taki ni to letni ni to jesienny kapuśniaczek. Doskonały na chłodniejsze letnie dni.

Czas: 1 godzina

Składniki:

1udko z  kurczaka

25 dag cienkiej kiełbasy typu śląska

¼ małej główki kapusty ( najlepiej młodej )

2 marchewki

1 pietruszka

1/8 selera

½ pory

2 pomidory

przecier pomidorowy do smaku

4 średnie ziemniaki

2 łyżeczki  kminku

1 łyżka usiekanego koperku

1  Bulionetka drobiowa Knorra ( lub inna ulubiona przyprawa do zup )

Delikat ,, Moc koperku i pietruszki „ Knorra do smaku

1,2  litra wody

Kurczaka podzielić na kawałki. Kapustę pokroić drobno w paski, a ziemniaki w ósemki. Marchewkę pokroić w talarki. Do garnka włożyć kurczaka, pokrojoną w pół plasterki kiełbasę, kapustę, warzywa, pokrojone ziemniaki. Zalać wodą. Dodać Bulionetki i kminek .  Wyjąć mięso i warzywa (pokrojona marchew zostaje).

Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Wrzucić do zupy. Gotować 10 minut. Doprawić zupę przecierem pomidorowym i pozostałymi przyprawami.

Obrać mięso z udka z kości, skórek i chrząstek i włożyć do zupy. Wsypać koperek.

file1285445578