Kapuśniak pomidorowy
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
40 dag kiszonej kapusty,
cebula,
pomidor,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
pół szklanki keczupu,
kminek,
słodka papryka,
listek laurowy,
ziele angielskie,
sól i pieprz do smaku.
zasmażka: masło i mąka.
Przygotowanie:
Pokroić w kostkę cebulę i podsmażyć na patelni. Przerzucić do dużego garnka. Dodać kapustę, kminek, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Całość zalać wodą, by uzyskać konsystencję gęstej zupy. Gotować przez 5 min. Następnie dodać obranego ze skórki i pokrojonego pomidora, koncentrat, keczup i słodką paprykę. Dusić całość około 20 min. Przygotować rumianą zasmażkę i dodać do kapusty. Doprawić solą i pieprzem do smaku.