Kanapkowa pasta z dyni. Pyszna grzanka z musem z dyni i mozzarellą
Pyszna szybka przekąska z dyni, którą wystarczy podsmażyć na patelni na maśle klarowanym lub oleju rzepakowym z cebulą. Kiedy dynia jest miękka należy ją zmiksować i dodać ulubione przyprawy.
Uważam jednak, że świetnie podkręca smak kmin rzymski i kurkuma oraz papryka ostra. Na ciepłe grzanki kładziemy mus, kawałki sera feta lub mozzarellę, ulubione zioła: szczypiorek, rukolę, natkę pietruszki lub kolendrę. Uwierzcie, że to nie tylko pyszna, ale i zdrowa pasta kanapkowa, która posiada bogactwo składników i minerałów. Na wierzch położyłam pestki dyni, które wcześniej zrumieniłam na patelni. Nie brakuje tu więc smaku słonego, słodkiego i chrupkiego sznytu.
Pestki dyni od dawna ceni się między innymi za wysoką zawartość cynku, który pomaga wzmacniać włosy i paznokcie. Prażone niełuskane pestki zawierają około 3 mg na garść (30 g), co daje jedną trzecią zapotrzebowania organizmu dorosłego człowieka na ten pierwiastek. Łuskane pestki dyni zawierają go nieco mniej – około 2,5 mg na garść. Cynk ma też dobroczynny wpływ na cerę – wzmacnia ją, rozjaśnia i wygładza, przyśpiesza gojenie ran. Cynk to także prawdziwy przyjaciel męskiej potencji. Po pierwsze przyczynia się do lepszej pracy gruczołu krokowego i produkcji testosteronu. Sama zaś dynia jest prawdziwą skarbnicą składników mineralnych. Bogata jest przede wszystkim w witaminę A, witaminy z grupy B, Witaminę C, magnez, potas, wapń, żelazo czy fosfor. Dzięki miąższowi stanowi idealne źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Jej innym, bardzo ważnym atutem jest fakt, że dynia jest niskokaloryczna, ponieważ zawiera jedynie 33 kalorie na 100 gram.
składniki na kanapkową pastę z dyni:
mała dynia piżmowa
dwie cebule
masło klarowane lub olej
mozzarella lub feta
rukola lub szczypiorek
pestki dyni
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma i kmin rzymski
odrobina cytryny do smaku
Dynię myjemy kroimy w kawałki, smażymy wraz ze skórą na oleju lub maśle, dodajemy pokrojona w piórka cebulę (ważne, aby cebula nieco się zrumieniła). Kiedy dynia jest już miękka wrzucamy ją do blendera, całość miksujemy, dodajemy przyprawy i sok z cytryny do smaku. Podajemy na ciepłych grzankach z dodatkiem sera i ziołami.