Kaczka z czerwoną kapustą

8 października 2012, dodał: zapala221
Artykuł zewnętrzny

Składniki

– 4 udka kaczki

-20 suszonych śliwek

-1/2 pomarańczy

– 1 jabłko średnie

-mała główka czerwonej kapusty

– 3 szkl. soku porzeczkowego

-1 i 3/4 szkl. wytrawnego wina (czerwone)

-1/3 octu winnego

-2 łyżki masła

-2 łyżki cukru

– laska cynamonu

-sól

-pieprz

PRZYGOTOWANIE

Masło roztopić, włożyć poszatkowaną kapustę i podsmażyć 2min mieszając.Wlać 2 szkl. soku porzeczkowego,ocet winny,1 szkl.wina, pokrojoną w plasterki pomarańczę,dodać cynamon,posypać cukrem,wymieszać i dusić ok. 1h aż kapusta zmięknie,a soki z niej odparują prawie całkowicie. Wyjąć pomarańczę i laskę cynamonu,kapustę doprawić solą i pieprzem. Mięso ułożyć w brytfannie,oprószyć pieprzem oraz solą i piec w piekarniku 20min rozgrzanym do 200C. Następnie zmniejszyć do 180C i upiec( sprawdzając od czasu do czasu czy mięso jest miękkie). Przełożyć do półmiska i przykryć folia aluminiową żeby ciepło nie uciekło. Jabłko pokroić w kostkę, dodać śliwki,wlać ostatnią szkl. soku , zagotować, zmniejszyć ogień i dusić,aż śliwki wchłoną większą część płynu. Z naczynia, w którym piekliśmy mięso usunąć tłuszcz,wlać wino które pozostało, zagotować, dodać do śliwek i dusić jakieś 4-5min. Kaczkę podawać polaną sosem śliwkowym z kapustą. Mmmm pycha!



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...