Kaczka w pomarańczach
składniki (około 12 porcji)
– 1 sprawiona kaczka
– 3-4 łyżki oliwy
– 5 pomarańczy
– 250 ml wytrawnego białego wina
– łyzka masła
– łyżka tymianku
– łyżka płynnego miodu
– sól, pieprz
przygotowanie:
Na 24 godziny przed upieczeniem kaczki, umyć ją oraz osuszyć, ponakłuwać wykalaczką, posypać sporą ilością soli, czarnego pieprzu i tymianku, na koniec posmrować oliwą, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki. Tuż przed samym pieczeniem wlać do wnętrza kaczki sok z jednej pomarańczy, otwór zaszyć nicią. Z drugiej pomarańczy również wycisnąć sok, wymieszać go z miodem. Kaczkę ułożyć na posmarowanej masłem brytfance, piersiami do dołu, podlać białym winem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C i piec przez godzinę.Od czasu do czasu smarować miodowo – pomarańczowa glazurą. Po godzinie obrócić kaczkę, piec jeszcze dwie godziny, smarując resztą glazury. Pozostale pomarańcze sparzyć i pokroić na kawałki. Dodać do kaczki na pół godziny przed końcem pieczenia.