Kacze udka w pomarańczach

13 grudnia 2022, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Lubisz i cenisz drób? Skosztuj naszych pysznych udek kaczych w cytrynowej nucie i dobitną domeną przyprawowych akcentów. Kacze mięso to dobre źródło białka, fosforu, żelaza, potasu oraz witamin z grupy B. Zawiera jednak więcej tłuszczu niż mięso kurczaka i jest bardziej kaloryczne (100 g kaczego mięsa to 240 kcal).. Udka serwujemy z ryżem lub kaszą bulgur.

kaczka z pomarańczą

składniki:

6 kaczych udek

2 pomarańcze

2 łyżeczki suszonego majeranku

gałązka rozmarynu

1/2 łyżeczki suszonego cząbru

pół główki czosnku przekrojonego na pół

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

 

Udka myjemy, suszymy, nacieramy pieprzem, solą i majerankiem, dodajemy cząber i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Z jednej pomarańczy wyciskamy sok, druga kroimy w grubsze plastry. Sokiem polewamy udka, odstawiamy na 12 godzin do lodówki.

Po tym czasie udka wkładamy do rękawa do pieczenia wraz z marynatą, pomarańczami, połówkami czosnku.

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C.  Pieczemy udka około 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni C i pieczemy drugie 30 minut.