Kacze udka w pomarańczach
Artykuł zewnętrzny
Lubisz i cenisz drób? Skosztuj naszych pysznych udek kaczych w cytrynowej nucie i dobitną domeną przyprawowych akcentów. Kacze mięso to dobre źródło białka, fosforu, żelaza, potasu oraz witamin z grupy B. Zawiera jednak więcej tłuszczu niż mięso kurczaka i jest bardziej kaloryczne (100 g kaczego mięsa to 240 kcal).. Udka serwujemy z ryżem lub kaszą bulgur.
składniki:
6 kaczych udek
2 pomarańcze
2 łyżeczki suszonego majeranku
gałązka rozmarynu
1/2 łyżeczki suszonego cząbru
pół główki czosnku przekrojonego na pół
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Udka myjemy, suszymy, nacieramy pieprzem, solą i majerankiem, dodajemy cząber i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Z jednej pomarańczy wyciskamy sok, druga kroimy w grubsze plastry. Sokiem polewamy udka, odstawiamy na 12 godzin do lodówki.
Po tym czasie udka wkładamy do rękawa do pieczenia wraz z marynatą, pomarańczami, połówkami czosnku.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C. Pieczemy udka około 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni C i pieczemy drugie 30 minut.