Kabaczek faszerowany mięsem i ryżem
Artykuł zewnętrzny
składniki:
1 duży kabaczek/cukinia
2 jajka
około 400 g mieszanego mięsa mielonego
torebka ugotowanego ryżu
puszka pomidorów
300 g sera żółtego
natka pietruszki, zioła, sól i pieprz.
Mięso połącz z jajkiem i ziołami, a następnie podsmaż na patelni, aż zacznie nabierać białego koloru, wymieszaj z ugotowanym ryżem. Następnie obierz kabaczka ze skórki, przekrój na pół, wydrąż miąższ z pestkami i napełnij je przygotowanym farszem. Posyp po wierzchu startym serem. Tak przygotowany kabaczek włóż do naczynia żaroodpornego i polej zalej pomidorami z puszki. Duś aż warzywo będzie miękkie, a ser rozpuści się.
Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.