Jesienne herbaty pełne witamin. Top 6 przepisów
Wraz z nadejściem jesieni wszyscy zaczynają kaszleć i kichać, a ulubionym napojem wszystkich jest herbata. Nawet w kawiarniach jesienią wiele osób zamawia nie ulubione cappuccino, ale czajniczek pachnącej herbaty. Ale jesienią zazwyczaj nie mam ochoty na mocną, ciemną herbatę liściastą, ale na coś wyjątkowego, wypełnionego witaminami. Mamy dla Was kilka fantastycznych pomysłów na jesienne herbaty.
Herbata z rokitnika
To jeden z najpopularniejszych napojów jesienią. Nawet ci, którzy nie przepadają za rokitnikiem, mają do tej herbaty czuły sentyment.
Składniki:
– 100 g rokitnika zwyczajnego
– 3 duże plasterki pomarańczy
– 2 łyżeczki miodu
– suszony imbir na czubku noża (dla pikanterii)
Przygotowanie:
Najwygodniej jest zrobić taką herbatę w czajniczku francuskim. Wszystkie składniki należy umieścić w kolbie, dokładnie ubić i zalać gorącą wodą. Po kilku minutach opuszczamy tłok francuskiej prasy i nalewamy herbatę do filiżanek. Najważniejsze, żeby nie przesadzić z imbirem, w przeciwnym razie herbata stanie się zbyt ostra. Imbir można zastąpić cynamonem lub w ogóle go nie dodawać. Przepis jest przeznaczony na około 300 ml herbaty.
Herbata imbirowa
Przepis na herbatę z imbirem jest dość prosty i bardzo popularny w Ameryce i Europie. Tam herbata ta jest uważana za jeden z głównych środków na przeziębienie. Łatwo zrozumieć, dlaczego: przy takim zestawie witamin choroby nie mogą zaszkodzić.
Składniki:
– korzeń imbiru
– 2 ćwiartki cytryny
– 2 łyżeczki miodu
– mięta
Przygotowanie:
Herbatę można przygotować za pomocą dzbanuszka francuskiego lub bezpośrednio w filiżance. Należy pokroić korzeń imbiru w cienkie plasterki i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na 10 min. Następnie dodać kilka plasterków cytryny, rozgnieść, aby puściły sok, dodać miód i miętę, wymieszać.
Herbata z dzikiej róży
Dzika róża jest w miarę samowystarczalna – można z niej przygotować napar bez dodawania innych składników. Ale skoro dzisiaj mowa o herbacie, oto przepis na to, jak zaparzyć herbatę z owocami dzikiej róży.
Składniki:
– czarna herbata
– dzika róża (świeża lub suszona)
– gwiazda anyżu
Przygotowanie:
Nie ma nic skomplikowanego: wystarczy zalać wszystkie składniki gorącą wodą i pozostawić do zaparzenia. Jeśli owoc dzikiej róży jest świeży, należy go pokroić na mniejsze kawałki, a suszony lepiej dokładnie rozbić. Niektórzy zalecają stosunek jagód i herbaty w stosunku 1:1, ale im więcej owoców dzikiej róży dodamy, tym intensywniejszy będzie smak.
Herbata z czarnego bzu
Składniki:
– 1 łyżka suszonych owoców czarnego bzu
– 1 litr wody
– 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Zalać owoce zimną wodą, doprowadzić do wrzenia. Odczekać kilkanaście minut aż herbatka stanie się czarna, wręcz zawiesista i dosłodzić miodem.
Herbata z grapefruitem
Składniki:
– 450 ml czarnej herbaty
– 2 plasterki grapefruita
– 2 gałązki rozmarynu
– 4 goździki
– 2 plastry imbiru
– cukier trzcinowy
Przygotowanie:
Zaparzyć herbatę, dodać cukier oraz goździki i wymieszać. Do szklanek włożyć plastry cytrusa, imbiru oraz rozmaryn. Całość uzupełnić przygotowanym naparem i podawać.
Pikantna indyjska herbata masala
Ten przepis przyszedł do nas z Indii i z roku na rok zyskuje na popularności. Pojawiła się już w wielu naszych kawiarniach, ale można ją przygotować w domu. Smak jest niezwykły i nie każdy lubi herbatę z mlekiem, ale mimo to radzimy spróbować.
Składniki:
– 100 ml wody
– 200 ml mleka
– 1 łyżeczka czarnej herbaty
– 2 łyżeczki suszonych goździków
– szczypta cynamonu
– szczypta kardamonu
– zmielony imbir na czubku noża
– gałka muszkatołowa na czubku noża
– czarny pieprz na czubku noża
– gwiazda anyżu
– cukier do smaku
Przygotowanie:
Wszystko wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 5-7 min. Następnie rozlać do filiżanek, przepuszczając przez sitko.
zobacz również:
Herbaty rozgrzewające – przepisy na pyszne herbaty z przyprawami |
Napoje odchudzające – przepisy na domowe soki, koktajle i herbaty |
Aromatyczne i rozgrzewające herbaty |