Jesienne drinki – pomysły na rozgrzewające trunki

24 października 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Kiedy liście zaczynają się opadać, a w powietrzu unosi się rześki, jesienny chłód, niczego nie pragniemy bardziej niż założyć gruby sweter i usiąść przy ogniu, najlepiej z dobrym, rozgrzewającym drinkiem w ręku. I choć każdy z nas ma swoje ulubione trunki, jesień jest idealna w połączeniu ze szklanką pełną smaków i mocnego, dobrego alkoholu.

Jesienna aura bardziej zachęca do siedzenia w domu, niż wychodzenia na zewnątrz. Kiedy wracamy zmęczeni z pracy i mamy ochotę na szklaneczkę czegoś mocniejszego, dobrym pomysłem może być pomysłowy drink, który szybko i przyjemnie nas rozgrzeje. Niezależnie od tego, czy kochamy gin, wódkę, rum, wino, whiskey czy inny alkohol, na ich bazie możemy przygotować wiele ciekawych drinków. Od ciepłych koktajli, takich jak Hot Toddies i gorąca czekolada z whiskey, po wyborne, typowo jesienne smakołyki, jak grzane wino czy alkoholowy cydr jabłkowy, które możemy łatwo przygotować w zaciszu własnego domu. Podstawą ich przygotowania jest oczywiście wysokogatunkowy, dobry i mocny alkohol dostępny w sklepie z alkoholami online. Wiele z tych jesiennych napojów można również przygotować w większych ilościach, idealnych na imprezy lub do kolacji z przyjaciółmi czy rodziną. Jesienne koktajle na bazie dobrego alkoholu z pewnością zachwycą każdego gościa i sprawią, że każda okazja będzie bardziej wyjątkowa.

Większość jesiennych kobiecych koktajli jest nasyconych ciepłymi jesiennymi smakami, jak przyprawa dyniowa, aromatyczne jabłko, soczysta gruszka czy wykwintna śliwka oraz mnóstwem ciepłych i przytulnych przypraw. Tego typu trunki świetnie nadają się na smaczny smakołyk lub drinka przed snem, ale nie są wyborem idealnym na specjalne okazje czy spotkania towarzyskie. W takich sytuacjach najlepiej sprawdzają się bowiem alkohole mocne i drinki klasyczne, wytrawne, uniwersalne. W sklepach nie brakuje takich propozycji, jednak to samodzielnie przygotowany drink jest zazwyczaj najlepszy.

Z dobrej jakościowo wódki można przygotować dobre i ciekawe drinki, zarówno w typie short drinks jak i long drinks. Możemy wymieszać zimną wódkę żubrówkę z sokiem jabłkowym i szczyptą cynamonu lub dobrą czystą wódkę z likierem brzoskwiniowym, sokiem żurawinowym i sokiem z pomarańczy. Syropy owocowe, na przykład syrop z granatów grenadina czy syrop malinowy, pozwalają na tworzenie ciekawych dwukolorowych napojów. Wyglądają cudownie i wspaniale smakują. Jesienne drinki mają moc rozgrzewającą, ale to nie jedyna zaleta tych trunków. Dobrze wymieszane i skomponowane z dobrego alkoholu poprawiają też samopoczucie oraz wprawiają w dobry, przyjemny nastrój.

Jesienne drinki można tworzyć na bazie dobrego, mocnego rumu, są one ciekawą alternatywą dla alkoholowych propozycji na bazie wódki i innych ciężkich alkoholi. Rum, przez wieki kojarzony z piratami i rabusiami, dziś bryluje na salonach jako jeden z popularniejszych trunków. Łatwo z nim eksperymentować: wystarczy dodać dowolny sok, odrobinę cytryny, ewentualnie cukier, i drink z rumem jest już gotowy. Drinki z białego rumu są słodkie i łagodne, ponieważ taki właśnie smak ma alkohol bazowy. Ciemny rum jest mocniejszy i aromatyczny, dlatego drinki z rumem ciemnym są ciężkie i wyraziste. Dark’n’Stormy to połączenie ciemnego rumu, imbirowego piwa, soku z limonki, syropu cukrowego oraz Angostury, natomiast Cuba Libre łączy biały rum, coca-colę i plaster limonki. Jeśli mimo jesiennej aury mamy ochotę na chłodnego drinka możemy przyrządzić pochodzący z Kuby drink Canchanchara. Dodatek miodu i cytryny sprawia, że ten drink wzmocni nasz organizm w czasie listopadowych chłodów.

Klasą samą w sobie jest dobrej jakości whisky serwowane solo lub w ciekawych kompozycjach drinków rozgrzewających. Entuzjaści whisky nie lubią mieszania jej z czymkolwiek. Jednak dla wielu osób whisky jest zbyt mocna, dlatego też powstały liczne przepisy na drinki i napoje na bazie whisky. Najbardziej klasyczne, dobre połączenie stanowi whisky i coca cola. Ponadto smaczne drinki powstają przez połączenie whisky z sokami owocowymi. Jednak znawcy przestrzegają, że muszą to być soki świeże i bezpośrednio wyciskane. Cukier zawarty w gotowych sokach kartonikowych zmienia bowiem i osłabia smak alkoholu. Dobry przepis na smaczne drinki pozwala na użycie likierów, syropów owocowych i ziołowych. Klasyczna receptura Whisky Sour wymaga wymieszania whisky z sokiem z cytryny i syropem cukrowym. Drink podaje się w małej szklance z grubym dnem. New York Flip to drink, który swoją konsystencją i słodyczą jest w stanie wyleczyć nas z jesienno-zimowej melancholii. Łączy on bourbon whiskey, tawny port, syrop cukrowy i jajko oraz gałkę muszkatołową. Marakuja, whiskey i śmietanka z cynamonem to składniki drinka o nazwie Bourbon Cookie, który jest idealnym pomysłem na deserowe ukoronowanie jesiennego wieczoru.

Dobrym pomysłem na rozgrzewające drinki są te, podawane na ciepło. Alkohol na ciepło smakuje szczególnie dobrze w towarzystwie owoców, korzennych przypraw czy innych ciepłych napojów, takich jak gorąca czekolada lub kawa.  Przykładem wybornego drinka może być Bourbon Skin przygotowywany na bazie bourbon whiskey, syropu cukrowego, skórki z pomarańczy oraz gorącej wody. Hot Margaritę możemy przygotować łącząc konfiturę truskawkową, marmoladę z pomarańczy, sok z limonki i cytryny oraz srebrną tequilę z odrobiną gorącej wody i szczyptą cynamonu. Dużą popularnością wśród gorących drinków na bazie rumu cieszy się także Hot Buttered Rum, w którym oprócz alkoholu z trzciny cukrowej są także masło, sok jabłkowy i korzenne przyprawy. Dobrej jakości rum to także podstawa kremowego eggnogu, a lekki cydr może zyskać na smaku w połączeniu z cytrusami, goździkami, cynamonem i miodem. Gdy słodkie ciepło rozejdzie się w naszym ciele, poczujemy przyjemne wytchnienie. Do tego dobry film i partner przy boku – czyż nie brzmi to jak udany scenariusz na zimny, jesienny wieczór?

Wiśniówka znakomicie odnajduje się w towarzystwie korzennych przypraw i cytrusów albo jako składnik gorącej czekolady. Sposobów na grzańce i inne pite na ciepło alkohole jest naprawdę bardzo wiele i wszystkie znakomicie się sprawdzą w chłodne wieczory. Również na bazie wódki można przygotować ciekawe drinki na ciepło. Do przygotowania tradycyjnego, staropolskiego krupnika wykorzystujemy mocną wódkę, miód pszczeli, wodę, sok z cytryny i przyprawy korzenne, natomiast warzonkę przygotowuje się na podstawie tych samych składników, jednak miód zastępujemy skarmelizowanym cukrem. Proponujemy także dolewać wódkę do grzańców, zwłaszcza jabłkowego i ukraińskiego. Kubek wypełniony po brzegi takim gorącym, aromatycznym napojem szybko rozgrzeje i poprawi nam humor.

Jesienne drinki powinny być oparte na produktach sezonowych oraz składnikach pojawiających się w sklepach w okresie jesiennym. Wśród wielu propozycji, począwszy od klasycznego ponczu po drinki stworzone w procesie zaawansowanego miksowania dobrych alkoholi i wyszukanych składników, każdy znajdzie coś dla siebie. A jeśli zabraknie wam inspiracji, a macie już dobry, mocny alkohol wypróbujcie nasze ulubione przepisy na drinki na jesienne smutki.

Zapraszamy na zakupy: alkonet.pl

Jesienny mus

Składniki:
– 2 miarki białego ginu
– 2 miarki soku z cytryny
– nektar z agawy (do smaku)
– musujący jabłkowy cydr

Przygotowanie:
Wlać gin do shakera, dodać sok z cytryny i nektar z agawy, wstrząsnąć, a następnie przelać do szklanki. Dolać cydr musujący i udekorować świeżym tymiankiem oraz plasterkiem jabłka.

Tequila Coffee

Składniki:
– 20 ml tequili
– 20 ml likieru kawowego
– filiżanka mocnej kawy
– bita śmietana
– cynamon

Przygotowanie:
Do kieliszka lub szklaneczki z uszkiem wlać tequilę i likier. Całość zalać gorącą kawą. Na wierzch dodać bitą śmietanę i posypać cynamonem.

Mithering Bastard

Składniki:
– 30 ml whisky single malt
– 20 ml likieru Triple Sec
– 30 ml soku pomarańczowego

Przygotowanie:
Do shakera wlać whisky, likier oraz sok pomarańczowy i kostki lodu. Przelać do niskiej szklanki, odcedzając resztki lodu. Do drinka dodać kawałek pomarańczy.

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz