Jesienna złota zupka

26 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Za dynią nie przepadam specjalnie ale tą zupkę gotuję każdej jesieni.

Czas: 1 godzina

Składniki:

1 szklanka obranej i pokrojonej drobno dyni (bez pestek)

1 średniej wielkości ziemniak pokrojony w kostkę

1 duża cebula pokrojona w „piórka”

2 średnie marchewki pokrojone w kosteczkę

2 szklanki bulionu drobiowego (jak nie mamy rosołu to może być z kostki bulionowej- używam Knorra)

4 łyżki pokrojonej w cienkie plasterki wędzonki (szynka szwarcwaldzka, wędzonka krotoszyńska , szynka typu Jamon Serrano)

2 łyżki oleju słonecznikowego

1 łyżka masła

1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %

4 łyżki łuskanych pestek z dyni ( zielonych )

2 łyżki natki pietruszki

sól

pieprz mielony

gałka muszkatołowa

Warzywa (dynia, ziemniak, cebula, marchew) zalać bulionem i gotować 40 minut na małym gazie. W tym czasie usmażyć na oleju wędzonkę na chrupko i rumiano. Pestki dyni prażyć chwilę na suchej patelni. Zupę zmiksować na krem. Dodać masło i zagotować. Wlać śmietankę.

Podawać posypaną natką pietruszki, pestkami, odsączoną z tłuszczu wędzonką .

file1285496561