Jesienna złota zupka
Za dynią nie przepadam specjalnie ale tą zupkę gotuję każdej jesieni.
Czas: 1 godzina
Składniki:
1 szklanka obranej i pokrojonej drobno dyni (bez pestek)
1 średniej wielkości ziemniak pokrojony w kostkę
1 duża cebula pokrojona w „piórka”
2 średnie marchewki pokrojone w kosteczkę
2 szklanki bulionu drobiowego (jak nie mamy rosołu to może być z kostki bulionowej- używam Knorra)
4 łyżki pokrojonej w cienkie plasterki wędzonki (szynka szwarcwaldzka, wędzonka krotoszyńska , szynka typu Jamon Serrano)
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka masła
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
4 łyżki łuskanych pestek z dyni ( zielonych )
2 łyżki natki pietruszki
sól
pieprz mielony
gałka muszkatołowa
Warzywa (dynia, ziemniak, cebula, marchew) zalać bulionem i gotować 40 minut na małym gazie. W tym czasie usmażyć na oleju wędzonkę na chrupko i rumiano. Pestki dyni prażyć chwilę na suchej patelni. Zupę zmiksować na krem. Dodać masło i zagotować. Wlać śmietankę.
Podawać posypaną natką pietruszki, pestkami, odsączoną z tłuszczu wędzonką .