Jasnota biała – właściwości lecznicze i zastosowanie dla urody | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Jasnota biała – właściwości lecznicze i zastosowanie dla urody

29 stycznia 2019, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

Jasnota biała często uznawana jest za chwast, a tak naprawdę okazuje się być cenną rośliną o właściwościach leczniczych. Jasnota biała bywa też mylona z pokrzywą,szczególnie dlatego, że jej druga nazwa to głucha  lub biała pokrzywa. Rośnie od maja do jesieni i można ją znaleźć na skrajach dróg, ugorach oraz łąkach. Liście faktycznie przypominają pokrzywę, ale Jasnota nie parzy nas i posiada białe kwiaty.

Właściwości

Najwięcej właściwości posiada kwiat jasnoty, a następnie liście oraz pozostałe zielone części. Wykorzystuje się je zarówno w medycynie, jak i kosmetyce czy gastronomii. Kwiat są zbierane, kiedy w pełni się rozwinie oraz w momencie suchej i słonecznej aury. Następnie zostaje poddany suszeniu w 40 stopniach. Ziele jasnoty pozyskujemy z liści, łodyg oraz pędów. Z kwiatów jasnoty białej można zrobić napary z dodatkiem wody, mleka czy miodu. Zazwyczaj stosuje się je na bolesne miesiączki, do wspomagania pracy nerek i pęcherza, na przeciwdziałanie wzdęciom, na załagodzenie biegunek. Ponad to jasnota biała może pomóc w infekcjach układu oddechowego, czy problemach ze skórą i trądzikiem. 

jasnota biala

Dla urody

 

Jasnota biała znalazła swoje zastosowanie również w kosmetyce. Można wyprodukować z niej szampony na włosy suche oraz delikatne. Jest również składnikiem maseczek na wysuszone dłonie. W sklepach zielarskich dostaniesz jasnotę jako zioło do kąpieli.

jasnota biala

W kuchni

Warto wspomnieć, że jasnota biała jest również rośliną jadalną. Możesz wykonać z niej pyszne herbatki ziołowe, sałatki, czy zupy. W sklepie dostaniesz gotowe mieszanki albo suplementy diety.

Placki z jasnoty białej

Co kupić?

  • 3 jajka
  • 4 l posiekanych liści jasnoty białej
  • 300 – 400 g mąki
  • 70 g cukru
  • 5 g soli

Przygotowanie:

Liście należy umyć oraz drobno posiekać. W  garnku wymieszaj jajka wraz z taką samą ilością wody, liście, cukier, sól i mąkę. Dodaj wody tak, aby mieszanka była kleista i smaż placuszki na patelni.

jasnota biała

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz