Jarzynowa z zieloną zacierką
Czas : 1 godzina
Składniki :
- 1 wędzone udko z kurczaka
- 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
- 6 brukselek
- 1/2 świeżej papryki
- 1 spory pomidor
- 1 średni ogórek
- 1 mała cebulka
- 1/2 białej części pora
- 3 średnie ziemniaki
- 1 średnia marchew
- 1/2 średniej pietruszki
- 1/2 kalarepki
- 2 kostki bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki śmietanki słodkiej 18 %
- 1/2 szklanki pokrojonego koperku
- 1 szklanka ugotowanej ,, Zielonej zacierki „
- pieprz mielony do smaku
- 6 szklanek wody
Udko z kurczaka przekroić na pół . Pokroić warzywa tak jak lubimy ( ja kroję : ziemniaki w ćwiartki, marchew w plasterki, cebulę i por w piórka, ogórek w pół plasterki, kalarepę w słupki, pietruszkę w drobną kostkę, paprykę w paseczki, brukselki w ćwiartki, pomidor bez skórki w dużą kostkę ). Włożyć warzywa, kurczaka , kostki bulionowe do garnka i zalać wodą . Gotować ok 1 godziny pod przykryciem ( gdyby wody za dużo odparowało dolać ) . Wyjąć mięso , obrać ze skórek, chrząstek i kości i rozdrobnione dodać do zupy. Wrzucić zacierkę , wlać śmietankę , wsypać koper . Doprawić do smaku mielonym pieprzem . Chwilę dusić na małym gazie .
Zacierkę robię sobie wcześniej na zapas i trzymam albo ususzoną albo już ugotowaną w zamrażarce . Można ją też gotować bezpośrednio w zupie .
Przepis na zacierkę : ,, Zielona zacierka – koperkowa”