Jakie warzywa wybrać do ogrodu?

12 listopada 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

Własny ogródek warzywny to bez wątpienia duży komfort, zarówno pod względem dostępności jak i finansów. Świeże warzywa posiadamy na wyciągnięcie ręki, a w dodatku mamy pewność że nie są pokryte żadnymi substancjami chemicznymi. Posiadanie własnego „warzywniaka” wiąże się też z pewnym nakładem pracy i ograniczeniami glebowymi. Nie wszystkie warzywa nadają się do naszego ogrodu, a ich uprawa często bywa nieopłacalna. Jakie więc warzywa warto wybierać do ogrodu?

owoce

Jakie warzywa uprawiać?

Decydując się na wybór określonego gatunku należy wziąć pod uwagę kilka istotnych czynników tj.:

  • Warunki glebowe i atmosferyczne, które panują w naszym ogrodzie, czyli rodzaj gleby, oświetlenie terenu, dostępność wody, powierzchnia ogrodu, czy miejsce do ewentualnego przechowywania. Jeśli np. jesteśmy posiadaczami małego ogrodu to nie warto porywać się na uprawę dyni. Warto najpierw dowiedzieć się o wymaganiach konkretnego gatunku.
  • Opłacalność. Ogólnie rzecz biorąc warto wybierać takie warzywa, których uprawa będzie się opłacać, czyli korzyści z niej wynikające będą większe niż poniesione nakłady finansowe czy czas przeznaczony na pielęgnację.
  • Gust. Wybierajmy takie warzywa, które po prostu smakują nam i naszej rodzinie. Nie ma sensu uprawiać pomidorów czy rzodkiewki tylko dla samej idei, że są zdrowe, jeśli ich nie lubimy i wylądują w koszu. Warto jednak czasem otworzyć się na jakieś nowości.

W tym sklepie są tysiące odmian: Nasion Warzyw

Warzywa liściaste

Naszą przygodę z uprawą warzyw możemy rozpocząć od gatunków liściastych tj.:

  • Sałata – nie ma specjalnych wymagań co do uprawy i podłoża, w dodatku cechuje się krótkim okresem wegetacyjnym. Jest pyszna jako dodatek do sałatek czy kanapek. W zależności od odmiany i przeznaczenia można ją uprawiać niemal cały rok. Do gruntu sadzimy ją od wczesnej wiosny do późnego lata. Ma przeciętne wymagania glebowe, ale najlepiej rośnie kiedy dzień trwa krócej niż 14h, a temperatura nie spada poniżej 5st. C i nie przekracza 20 st. C.
  • Szpinak – dosyć łatwa w uprawie roślina, o krótkim okresie wegetacji trwającym od 40 do 55 dni. Liście szpinaku są bardzo zdrowe i zawierają dużo witamin i minerałów. Dobrze rośnie na glebach piaszczysto gliniastych, próchnicznych o pH 6,5-7 , na słonecznych stanowiskach. Nie toleruje podmokłych i zakwaszonych podłoży. Podczas uprawy szpinaku ważne jest, aby nie dopuścić do zachwaszczenia terenu.

Rzodkiewka

Jej częścią jadalną są zgrubiałe korzenie, które są niezwykle smaczne i zdrowe, oraz młode listki. Idealne jako dodatek do sałatek, kanapek czy dekorowania potraw. Warzywo ma krótki okres wegetacji, można ją uprawiać jako przedplon lub poplon np. po ogórkach. Dobrze rośnie na glebie próchnicznej i przewiewnej, o pH 6,0 do 7,5 oraz na stanowisku słonecznym.

Warzywa o jadalnych owocach

Z tej kategorii warto pokusić się o uprawę ogórków, pomidorów lub cukinii.

  • Pomidor – warzywo o pysznych owocach wypełnionych soczystym miąższem, w kolorze czerwonym, żółtym lub zielonym. Jeśli chodzi o amatorską uprawę to najpierw można zacząć od odmian miniaturowych, ponieważ nie wymagają dużo miejsca i można je sadzić również w pojemnikach. Pomidory najlepiej rosną na glebach przepuszczalnych, próchnicznych i ciepłych o pH lekko kwaśnym. Wysokie odmiany wymagają palikowania. Uprawia się je z rozsady. O uprawie pomidorów więcej przeczytasz tutaj.
  • Ogórek – tak jak pomidor, rzodkiewka czy sałata to warzywo idealne do sałatek i kanapek, ale świetnie nadaje się też do konserwowania i kiszenia. Potrzebuje gleby próchnicznej, o dużej pojemności wodnej i zasadowym pH. Rośliny lubią stanowiska zaciszne i są ciepłolubne.
  • Cukinia – to odmiana botaniczna dyni zwyczajnej, bardzo popularna wśród działkowców. Młode owoce zawierają dużo witaminy C, białek i substancji odżywczych i są świetne do pieczenia, grilowania czy smażenia. Rośliny preferują glebę żyzną, próchniczną i przepuszczalną, o pH obojętnym oraz stanowiska zaciszne i słoneczne.

Warzywa cebulowe i przyprawy

Wybierając warzywa do naszego ogródka nie możemy zapomnieć również o cebuli i czosnku. Nie od dziś wiadomo, że mają one silne działanie lecznicze i traktowane są jako naturalny antybiotyk. Są zdrowe, a w dodatku akcentują smak potraw. Cebula ma przeciętne wymagania pokarmowe, gleba powinna być przewiewna, próchniczna i dostatecznie wilgotna. Z kolei uprawa czosnku wymaga podłoża przepuszczalnego, ale dobrze utrzymującego wodę, najlepiej piaszczysto – gliniastego. Zarówno cebula jak i czosnek lubią stanowiska słoneczne.

Jeśli chodzi o przyprawy to nie może zabraknąć w ogrodzie tych używanych praktycznie w każdej kuchni czyli szczypiorku, kopru, bazylii, oregano czy lubczyku.