Jakie mięso jest najzdrowsze – wołowina czy wieprzowina, a może drób?

3 maja 2021, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Dietetycy ciągle zarzucają nas informacjami na temat zdrowotności konkretnych mięs. Można się w tym łatwo pogubić i ze strachu przestać je jeść. Dlatego i tym razem przychodzimy Wam z pomocą i dobieramy się do skóry mięsom. Zobacz, które jest najzdrowsze. Jakie wartości posiadają mięsa? Co warto jeść?

miesa

Wieprzowina

Praktycznie od zawsze ten rodzaj mięsa był uznawany za tłusty oraz bardzo kaloryczny. Jednak w ostatnich latach jej stan się znacznie poprawił. Wszystko dzięki podawaniu świniom lepszej karmy oraz ulepszeniu ich umięśnienia. Dzięki temu zawartość tłuszczu mięsa wieprzowego zmniejszyła się aż dwukrotnie głównie w żeberkach i boczku.

Dodatkowo wieprzowina pozytywnie wpływa na proporcję kwasów tłuszczowych omega – 6 oraz omega – 3. Z kolei cholesterol poszedł w dół o 0,54g/kg. W porównaniu z wołowiną cholesterol jest porównywalny, ale za to przy drobie to wołowina wygrywa. Jeżeli chodzi o kaloryczność, która wzbudza najwięcej kontrowersji to na 100 g schabu wypada 152 kcal, a na 100 g szynki 118 kcal. Tak więc to połączenie wcale nie wypada tak źle. 

Ponadto wieprzowina zawiera witaminę B, gdzie najwięcej B1 znajduje się w boczku klasy S. Natomiast witamina B6 znajdziesz w karkówce. Dodatkowo cenne są  witaminy E, żelazo oraz selen.

Zaleca się spożywanie wieprzowiny w ilości nie większej niż 500 g tygodniowo. 

wieprzowina

Wołowina

Znajdziesz w niej białko o łatwej strawności oraz przyswajalności. Dla porównania w wołowinie przyswajalność białka to 18 – 23 %, natomiast w kurczaku 22% więc proporcje są bardzo podobne. W wołowinie znajduje się do 5 % tłuszczu, ale niestety przeważają w nim kwasy nasycone oraz jednonienasycone, które są niekorzystne dla zdrowia. 

Mimo wszystko wołowina zawiera kwas linolowy CLA, który działa antykancerogennie. Dodatkowo znajdziesz w niej witaminy z grupy B, A, D, E oraz H. Wołowina zawiera również bardzo cenne dla organizmu niacynę, selen, cynk, fosfor oraz żelazo. W przypadku białka, to wołowina zawiera go o wiele mniej niż inne mięsa, bo tylko 19,6 g białka na 100 g mięsa. 

Tutaj również ogranicz spożycie wołowiny do 500 g tygodniowo.

wołowina

Dziczyzna

Tutaj warto zwrócić uwagę na królika oraz sarnę. Tego typu mięsa są bogate w żelazo i kwasy nasycone. Najlepsze w dziczyźnie jest to, że dzikie zwierzęta karmią się same dzięki czemu nie znajdziesz w nich żadnych antybiotyków i chemii.Tym samym zwierzęta nie odczuwają stresu takiego, jak zwierzęta z ubojni. Istnieje również druga strona medalu wolności, czyli zawartość toksycznych pierwiastków w zwierzęciu. 

Jakość mięsa zależy przede wszystkim od jego rodzaju, warunków życia zwierzęcia, pory roku oraz gatunku. W 100 g mięsa znajduje się zazwyczaj 21 – 23 g białka. Dodatkowo dziczyzna posiada witaminy z grupy B oraz fosfor, żelazo i selen. Mięso to jest niskokaloryczne, bo w 100 g znajdziesz od 103 do 122 kcal w zależności od gatunku. Wyjątkiem jest bażant zawierający 170 kcal.

Z kolei mięso królika jest lekkostrawne a dodatkowo nie powoduje alergii pokarmowych. Z tego względu bez obaw mogą po nie sięgać małe dzieci.  Dodatkowo królik jest bogaty w korzystne kwasy, selen, fosfor oraz żelazo i witaminy z grupy B. Na 100 g mięsa królika znajduje się 20 g białka, 136 kcal oraz 5,5 g tłuszczu. 

dziczyzna

Kaczka

Jest bogata w żelazo, selen i witaminy z grupy B.  Zazwyczaj hoduje się je w warunkach naturalnych i na wolnym powietrzu.  W Polsce spotkasz kaczki rasy Pekin, piżmowe i mulardy. Charakteryzują się wytrzymałością, odpornością na choroby i mięsem dobrej jakości. Jeżeli chodzi o białko to kaczka ma go mniej niż inne mięsa, bo tylko 18,3 g na 100 g.  Tłuszczu też nie ma za wiele, bo tylko 5,9 g na 100 g mięsa. 

kaczka

Kurczak

Kurczak jest chudy i bogaty w białko oraz składniki mineralne i witaminy. Hoduje się je na skalę przemysłową w zamkniętych pomieszczeniach, ale w sklepach dostępne są już kurczaki z chodu ekologicznego, czyli naturalnego wybiegu.

Jest to najbardziej popularne mięso w Polsce i zalicza się do drobiu. W kurczaku znajdziesz 21,4 białka i 3,1 g tłuszczu na 100 g. Zawiera również witaminy i minerały z grupy B oraz selen i fosfor. Istnieje mit, że kurczakom podaje się hormon wzrostu, jednak nie byłoby to skuteczne a dodatkowo bardzo kosztowne więc hodowcy tego nie stosują. Do tego wystarczy odpowiednia karma i warunki.

Niestety, w niektórych mięsach możemy natknąć się na pozostałości antybiotyków co może prowadzić do alergii. Dotyczy to kiepskich hodowli, w których antybiotyki są nieprawidłowo stosowane.

kurczak

Cielęcina

To mięso młodych krów, które nie ukończyły ósmego miesiąca życia. Posiada małą zawartość białka w porównaniu z innymi mięsami, bo tylko 9 g na 100 g mięsa. Za to zawiera sporą dawkę nasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin, minerałów i żelaza. Cielęcina zaliczana jest to mięs tłustych oraz czerwonych.

Posiada niacynę, witaminy B6, K oraz fosfor i cynk. Hoduje się cielęta w sposób naturalny, gdzie zostają przy rodzicach, w sposób tradycyjny gdzie dostają sztuczne mleko oraz w opasie, czyli trzymane są osobno i dostają produkty mlekozastępcze.

mięsa