Jakie mięso jest najzdrowsze – wołowina czy wieprzowina, a może drób?
dodał: Małgorzata Kopeć
Dietetycy ciągle zarzucają nas informacjami na temat zdrowotności konkretnych mięs. Można się w tym łatwo pogubić i ze strachu przestać je jeść. Dlatego i tym razem przychodzimy Wam z pomocą i dobieramy się do skóry mięsom. Zobacz, które jest najzdrowsze. Jakie wartości posiadają mięsa? Co warto jeść?
W dyskusji o jakości warto również zwrócić uwagę na ekologiczne mięso, które pochodzi z certyfikowanych hodowli i zawiera znacznie mniej pozostałości antybiotyków oraz chemii. Takie produkty można zamówić z dostawą do domu w sklepie Rarytasy Dolnośląskie.

Wieprzowina
Praktycznie od zawsze ten rodzaj mięsa był uznawany za tłusty oraz bardzo kaloryczny. Jednak w ostatnich latach jej stan się znacznie poprawił. Wszystko dzięki podawaniu świniom lepszej karmy oraz ulepszeniu ich umięśnienia. Dzięki temu zawartość tłuszczu mięsa wieprzowego zmniejszyła się aż dwukrotnie głównie w żeberkach i boczku.
Dodatkowo wieprzowina pozytywnie wpływa na proporcję kwasów tłuszczowych omega – 6 oraz omega – 3. Z kolei cholesterol poszedł w dół o 0,54g/kg. W porównaniu z wołowiną cholesterol jest porównywalny, ale za to przy drobie to wołowina wygrywa. Jeżeli chodzi o kaloryczność, która wzbudza najwięcej kontrowersji to na 100 g schabu wypada 152 kcal, a na 100 g szynki 118 kcal. Tak więc to połączenie wcale nie wypada tak źle.
Ponadto wieprzowina zawiera witaminę B, gdzie najwięcej B1 znajduje się w boczku klasy S. Natomiast witamina B6 znajdziesz w karkówce. Dodatkowo cenne są witaminy E, żelazo oraz selen.
Zaleca się spożywanie wieprzowiny w ilości nie większej niż 500 g tygodniowo.

Wołowina
Znajdziesz w niej białko o łatwej strawności oraz przyswajalności. Dla porównania w wołowinie przyswajalność białka to 18 – 23 %, natomiast w kurczaku 22% więc proporcje są bardzo podobne. W wołowinie znajduje się do 5 % tłuszczu, ale niestety przeważają w nim kwasy nasycone oraz jednonienasycone, które są niekorzystne dla zdrowia.
Mimo wszystko wołowina zawiera kwas linolowy CLA, który działa antykancerogennie. Dodatkowo znajdziesz w niej witaminy z grupy B, A, D, E oraz H. Wołowina zawiera również bardzo cenne dla organizmu niacynę, selen, cynk, fosfor oraz żelazo. W przypadku białka, to wołowina zawiera go o wiele mniej niż inne mięsa, bo tylko 19,6 g białka na 100 g mięsa.
Tutaj również ogranicz spożycie wołowiny do 500 g tygodniowo.

Dziczyzna
Tutaj warto zwrócić uwagę na królika oraz sarnę. Tego typu mięsa są bogate w żelazo i kwasy nasycone. Najlepsze w dziczyźnie jest to, że dzikie zwierzęta karmią się same dzięki czemu nie znajdziesz w nich żadnych antybiotyków i chemii.Tym samym zwierzęta nie odczuwają stresu takiego, jak zwierzęta z ubojni. Istnieje również druga strona medalu wolności, czyli zawartość toksycznych pierwiastków w zwierzęciu.
Jakość mięsa zależy przede wszystkim od jego rodzaju, warunków życia zwierzęcia, pory roku oraz gatunku. W 100 g mięsa znajduje się zazwyczaj 21 – 23 g białka. Dodatkowo dziczyzna posiada witaminy z grupy B oraz fosfor, żelazo i selen. Mięso to jest niskokaloryczne, bo w 100 g znajdziesz od 103 do 122 kcal w zależności od gatunku. Wyjątkiem jest bażant zawierający 170 kcal.
Z kolei mięso królika jest lekkostrawne a dodatkowo nie powoduje alergii pokarmowych. Z tego względu bez obaw mogą po nie sięgać małe dzieci. Dodatkowo królik jest bogaty w korzystne kwasy, selen, fosfor oraz żelazo i witaminy z grupy B. Na 100 g mięsa królika znajduje się 20 g białka, 136 kcal oraz 5,5 g tłuszczu.
Kaczka
Jest bogata w żelazo, selen i witaminy z grupy B. Zazwyczaj hoduje się je w warunkach naturalnych i na wolnym powietrzu. W Polsce spotkasz kaczki rasy Pekin, piżmowe i mulardy. Charakteryzują się wytrzymałością, odpornością na choroby i mięsem dobrej jakości. Jeżeli chodzi o białko to kaczka ma go mniej niż inne mięsa, bo tylko 18,3 g na 100 g. Tłuszczu też nie ma za wiele, bo tylko 5,9 g na 100 g mięsa.

Kurczak
Kurczak jest chudy i bogaty w białko oraz składniki mineralne i witaminy. Hoduje się je na skalę przemysłową w zamkniętych pomieszczeniach, ale w sklepach dostępne są już kurczaki z chodu ekologicznego, czyli naturalnego wybiegu.
Jest to najbardziej popularne mięso w Polsce i zalicza się do drobiu. W kurczaku znajdziesz 21,4 białka i 3,1 g tłuszczu na 100 g. Zawiera również witaminy i minerały z grupy B oraz selen i fosfor. Istnieje mit, że kurczakom podaje się hormon wzrostu, jednak nie byłoby to skuteczne a dodatkowo bardzo kosztowne więc hodowcy tego nie stosują. Do tego wystarczy odpowiednia karma i warunki.
Niestety, w niektórych mięsach możemy natknąć się na pozostałości antybiotyków co może prowadzić do alergii. Dotyczy to kiepskich hodowli, w których antybiotyki są nieprawidłowo stosowane.

Cielęcina
To mięso młodych krów, które nie ukończyły ósmego miesiąca życia. Posiada małą zawartość białka w porównaniu z innymi mięsami, bo tylko 9 g na 100 g mięsa. Za to zawiera sporą dawkę nasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin, minerałów i żelaza. Cielęcina zaliczana jest to mięs tłustych oraz czerwonych.
Posiada niacynę, witaminy B6, K oraz fosfor i cynk. Hoduje się cielęta w sposób naturalny, gdzie zostają przy rodzicach, w sposób tradycyjny gdzie dostają sztuczne mleko oraz w opasie, czyli trzymane są osobno i dostają produkty mlekozastępcze.









zobacz również:
Czy mięso zabija?
Mięso mielone – przepisy na dania z mielonego, co zrobić z mielonego mięsa?
Mięso z bakaliami: kurczak, wołowina na słodko
Soczyste pieczone mięso na różne okazje – przepisy