Jakie meble gastronomiczne wybrać?

26 lutego 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

O profesjonalizmie szefa kuchni i jego drużyny, świadczą nie tylko narzędzia, takie jak noże, patelnie czy garnki, ale też estetyczny wygląd kuchni. Aby ułatwić utrzymanie jej w czystości i zapewnić komfort przygotowywania żywności, warto zainwestować w specjalistyczne szafki i stelaże. Królują w nich oczywiście meble ze stali nierdzewnej – najpopularniejszego materiału, choć jednocześnie nie najtańszego. Dlaczego warto jednak zapewnić profesjonalną powierzchnię blatową obsłudze kuchennej? Na co zwrócić uwagę, przy wyborze mebli gastronomicznych?

 

  1. Meble gastronomiczne – dostosowane do specyfiki pracy
  2. Czy warto kupić meble ze stali nierdzewnej?
  3. Meble gastronomiczne to nie tylko blaty

Meble gastronomiczne – dostosowane do specyfiki pracy

Prowadzisz niewielki sushi bar? A może Twoja restauracja słynie z pysznych dań rodzimej kuchni? Niezależnie od tego, czym karmisz swoich klientów, będziesz potrzebował odpowiedniego miejsca pracy. Każda kuchnia, wymaga innych mebli gastronomicznych – pracownicy i kucharze mogą potrzebować różnych ilości powierzchni blatowych, otworów na odpady czy dodatkowych szuflad, pozwalających na przechowywanie takich rzeczy jak folia stretch, ostrzałki do noży, czyste ścierki i ręczniki papierowe, czy rzadziej używane utensylia. Projektowanie tak ważnego pomieszczenia, powinno odbywać się przy czynnym udziale osób, które będą stale w nim przebywać, a najlepiej, również szefa kuchni, który zarządza pracą zespołu. Dzięki temu uzyskamy przestrzeń, która będzie charakteryzowała się tym, co najważniejsze w przypadku kuchni – maksymalizacją użyteczności. Każdy, choćby najmniejszy fragment tego pomieszczenia, powinien zostać wzięty pod uwagę i odpowiednio zagospodarowany, zgodnie z obecnymi przepisami sanitarnymi. Pozwalając pracownikom zabrać głos w kwestii takiego wyposażenia, jak meble gastronomiczne, pozwolimy im na sprawniejszą pracę, w znajomym środowisku.

Czy warto kupić meble ze stali nierdzewnej?

Najpopularniejszym materiałem, wykorzystywanym do tworzenia mebli gastronomicznych, jest stal nierdzewna. Dlaczego jest tak popularna? Czy pomimo podwyższonych kosztów, warto zainwestować w meble ze stali nierdzewnej, czy może lepiej ograniczyć się wyłącznie do blatów?

Odpowiedź jest prosta – jeśli nasz budżet na to pozwala, warto kupić meble ze stali nierdzewnej, z prostego powodu – są niemal niezniszczalne, nawet w warunkach panujących w profesjonalnej kuchni. Standardowe fronty kuchenne mogłyby nie poradzić sobie z poziomem wilgotności, temperaturą czy częstotliwością używania, a meble ze stali nierdzewnej mogą w ten sposób spełniać swoją funkcję nawet przez kilka lat. Pozbawione zbędnych ozdobników, często wykonane z pojedynczych elementów stalowych, nie tylko pozwalają na łatwe czyszczenie (i wykorzystanie do tego jednego rodzaju środka, także silniejszego), ale także można je w łatwy sposób wymienić, korzystając z oferty tego samego sklepu, w którym je zamawialiśmy – otrzymane meble gastronomiczne, będą niemal identyczne, ponieważ większość z nich nie wyróżnia się w kwestii designu, a wyłącznie estetyki i jakości wykonania.

Meble gastronomiczne to nie tylko blaty

Wyposażając kuchnię, pamiętajmy o tym, że nasi kucharze i pomocnicy potrzebują nie tylko przestronnych blatów czy szafek – meble gastronomiczne to także specjalistyczne okapy i pochłaniacze, stworzone z wytrzymałych materiałów i zlewy, mogące wytrzymać wysokie temperatury i kwaśny odczyn niektórych potraw, takich jak sosy czy zupy, nie mniej ważny jest też ich udźwig – kto widział kuchenny zmywak, ten wie, ile garów różnej wielkości, może się w nim znaleźć jednocześnie, podczas sobotniego popołudnia, gdy klientów wciąż tylko przybywa.

Meble gastronomiczne to nie tylko wyposażenie kuchni, rozumianej jako pomieszczenie, w którym przygotowuje się jedzenie dla klientów. Odpowiednie meble kuchenne to także wózki, które pozwalają w prosty sposób przewozić umieszczone w specjalnych pojemnikach duże ilości gotowych wyrobów, takich jak zupy, sosy, czy zawakowane produkty mięsne. Gdy mówimy o litrażu większym niż 30 czy 50 litrów, taki wózek może ułatwić pracę osób, które na co dzień trudnią się przygotowywaniem półproduktów, które muszą być na wyciągnięcie ręki podczas pracy kucharza. Do tego, dochodzą również elementy składające się na pomieszczenie nazywane zmywalnią oraz szafki pracownicze, które można umieścić w części socjalnej.

Myśląc o takich meblach gastronomicznych, pamiętajmy, aby dopasować je wielkością do posiadanego pomieszczenia i wzrostu naszych pracowników, aby umożliwić im komfortowe korzystanie z nich i co najważniejsze – efektywne sprzątanie powierzchni trudnodostępnych. Najlepszym sposobem na dobrze zaprojektowaną kuchnię, jest zakup sprzętów z jednego sklepu – dzięki temu możemy mieć pewność, że będą one do siebie dostosowane i łatwiej będzie nam ułożyć z nich moduły przeznaczone do krojenia, obierania i mycia, a także przechowywania i podgrzewania. Odpowiednie sprzęty do kuchni, możemy znaleźć w sklepie online, takim jak: gastroprodukt.pl/meble-gastro0nomiczne.

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz