Sałatę zna chyba każdy. Zazwyczaj służy nam ona do tworzenia przepięknych i przepysznych potraw, a nawet jako dekoracja. Czy wiesz, że jest niskokaloryczna i składa się głównie z wody? Czy wiesz, która sałata jest najlepsza i jakie posiada właściwości? My to sprawdziliśmy, zobaczcie same.
Zalety jedzenia sałat
Powszechnie wiadomo, że sałaty to samo zdrowie, jednak mało kto wie dlaczego. Liście sałaty są bogate w chlorofil biorący udział w fotosyntezie roślin. Co ciekawe wykazują one właściwości antyoksydacyjne, do których zaliczamy redukowanie ilości wolnych rodników powodujących powstawanie nowotworów.
Sałata spowalnia również proces starzenia się organizmu. Zawiera mnóstwo niezbędnych dla organizmu witamin min A,C oraz z grupy B. Nie zabrakło oczywiście składników mineralnych typu żelazo, magnez, mangan, cynk, potas czy kwas foliowy. Żelazo zapobiegnie zachorowaniu na anemię, a magnez oraz potas poprawią działanie Twoich mięśni, a także poprawią pracę serca. Z kolei luteina zawarta w sałacie poprawi znacznie Twój wzrok i zmniejszy ryzyko zachorowania na poważne choroby oczu.
Najlepsze w sałacie jest to, że można ją spożywać bez ograniczeń, ponieważ jest zdrowa i niskokaloryczna. Idealnie nada się jako główny lub poboczny składnik Twoich dań podczas diety lub codziennych posiłków. Sałata jest również bogata w błonnik pokarmowy, który ułatwi Twojemu organizmowi wchłonięcie składników odżywczych i ureguluje pracę jelit, a także poprawi przemianę materii.
Jaki rodzaj wybrać?
W sklepie znajdziecie mnóstwo odmian sałat, co może wprowadzić w małe zakłopotanie. Przede wszystkim odróżnisz je od siebie za pomocą wyglądu, smaku a przede wszystkim właściwości.
Sałata masłowa – najczęściej występuje podczas wiosny. Posiada delikatne, miękkie liście o słodkawym smaku. Poza kuchnią bardzo często wykorzystuje się ją w celach dekoracyjnych. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek i kanapek. Pamiętaj, aby spożyć ją w miarę szybko, ponieważ prawie natychmiast więdnie i tym samym traci swoje cenne właściwości.
Sałata lodowa – jej nazwa wzięła się od kruchości liści. Idealnie nadaje się do sałatek i kanapek z wędlinami oraz serami. Sławę zyskała dzięki delikatności i orzeźwiającemu smakowi. Możesz ją trzymać w lodówce nawet przez kilka dni, ponieważ jest dosyć trwała.
Sałata rzymska – charakteryzuje się podłużnymi liśćmi, które z zewnątrz są gorzkawe z delikatnym orzechowym posmakiem. Z kolei wewnętrzna strona jest dużo delikatniejsza i słodsza. Stosuje się ją głównie do klasycznej sałatki Cezar. Co ciekawe nawet podsmażona nie traci swoich walorów smakowych. Świetnie smakuje w połączeniu z orzechami oraz serami pleśniowymi.
Rukola – poznasz ją po gorzkawym i lekko kwaśnym smaku oraz przyjemnym orzeźwieniu. Najczęściej spotkasz ją w sałatkach lub jako dodatek do dań włoskich, np. pizzy i makaronów. Dodawaj ją w formie klasycznej lub do owoców morza oraz niektórych serów, np. kozi albo mascarpone.
Na zakupach wybieraj sałatę, która ma mocno rozwinięte liście i intensywny kolor. Dzięki temu masz pewność, że jest dojrzała i pyszna. Zamiast kroić nożem lepiej podrzyj sałatę w rękach, ponieważ metal utlenia wartości odżywcze i zmienia smak sałaty na gorzki. Nie chowaj sałaty do szczelnej torebki, ponieważ zaczną powstawać szkodliwe azotyny.
Sałata z różowym grejpfrutem
Co kupić?
- zielona sałata
- grejpfrut różowy
- żurawina suszona
- słodka kukurydza konserwowa
- sól, pieprz do smaku
- ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Sałatę dokładnie opłukać i porwać na kawałki (zasada by nie kroić nożem jest słuszna). włożyć do miseczki. Grejpfruta obrać dokładnie, pokroić na kawałki. Dodać do sałaty. Posolić i posypać pieprzem, wymieszać. Dodać żurawinę i kukurydzę, pokropić octem, pozostawić w lodówce na 20 min. Wymieszać, ewentualnie doprawić. Idealnie komponuje się z pieczonym i duszonym mięsem oraz smażoną rybą.
Sałata z chrupkami kukurydzianymi
Co kupić?
- sałata zielona
- rzodkiewka
- ogórek
- pomidorki koktajlowe
- szczypior z cubuszkami
- garść chrupek kukurydzianych
- kolorowy pieprz
- sos (ocet winny, olej, kilka kropel cytryny)
- sól
Przygotowanie:
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki według uznania. Rzodkiewkę i ogórka, pomidorki myjemy, kroimy w dowolne kształty (u mnie plasterki i ćwiartki). Nie mam w zwyczaju obierać ogórka, ale jeśli ktoś nie lubi, to sobie obiera. Łączymy składniki, polewamy typowym sosem i solimy, odstawiamy na 10-15 min. do lodówki. Następnie, najlepiej tuż przed podaniem dodajemy płatki, szczypiorek drobno posiekany i pieprz kolorowy. Idealna przystawka lub samodzielne danie super wiosenne i extra dietetyczne.
Sałata z gruszką
Co kupić?
- zielona sałata
- pierś z kurczaka
- miękka ale soczysta gruszka
- rodzynki
- rzeżucha
- kiełki (u mnie mieszanka pikantna)
- orzechy włoskie
- sok z cytryny
- olej z orzechów (lub oliwa)
- sos sojowy jasny
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokroić na dużą kostkę, przyrumienić na patelni z dodatkiem sosu sojowego. Pozostawić do ostygnięcia. Sałatę umyć i porwać na kawałki. Gruszkę umyć i pokroić na duże kawałki. Dodać do sałaty, pokropić sokiem z cytryny. Polać wszystko odrobiną oleju i sosem sojowym i wymieszać. Dodać rodzynki, orzechy, rzeżuchę i kiełki. Sałatka najlepiej smakuje jako samodzielne danie, przekąska lub podwieczorek, a nawet lekka kolacja.