Jak żyć długo i zdrowo – odżywianie kluczem do wiecznej młodości! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Jak żyć długo i zdrowo – odżywianie kluczem do wiecznej młodości!

20 stycznia 2017, dodał: Ania Lewicka
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Wspominałam już, że są cztery drogi do zdrowia i tak zwanej wiecznej młodości: odżywianie, troska o nerwy, o wygląd skóry i ruch na świeżym powietrzu. Z tych czterech niewątpliwie najważniejsze jest odpowiednie odżywianie.

Jeżeli istnieją cztery drogi do długiego i twórczego życia, a najważniejszą z nich jest odpowiednie odżywianie, to należy skupić się właśnie na tym temacie. W ciągu ostatnich dziesięcioleci dietetycy opracowali dziesięć warunków zdrowego odżywiania, które chciałabym krótko omówić.

  1. Jedz z przyjemnością – zapracowani, zagonieni ludzie jedzą w pośpiechu, nie bardzo wiedzą co, czytają przy tym gazetę, patrzą w ekran telewizora lub komórki, niekiedy znęcają się nad dziećmi, wypytując je, jak minął dzień w szkole i w ten sposób psują sobie i innym apetyt i właściwy nastrój; pamiętajmy – jedzeniem trzeba się rozkoszować, nie spieszyć się, myśleć o tym, co się je i cieszyć się każdym kęsem; ważna jest atmosfera panującą przy stole i estetyka podawanych potraw
  2. Urozmaicaj jedzenie – im większe urozmaicenie w dostarczanych organizmowi produktach spożywczych, tym większa gwarancja, że otrzymuje on wszystko, co jest mu niezbędne do życia i zdrowia
  3. Jadaj o stałych porach – na co dzień jest to właściwie niemożliwe, każdy je kiedy chce i kiedy mu wygodnie, ale dietetycy kładą ogromny nacisk na to, aby starać się jeść o tych samych godzinach punktualnie, z zachowaniem odstępów czasowych między śniadaniem, obiadem i kolacją
  4. Ile posiłków dziennie? – zgodnie z zaleceniami specjalistów od żywienia każdy z nas powinien jeść pięć posiłków dziennie: obfite śniadanie, skromne drugie śniadanie, porządny obiad, lekki podwieczorek i skromna kolacja; zdecydowanie lepiej jest jeść pięć posiłków dziennie niż bardzo obfite trzy, ale jestem świadoma, że zapracowany człowiek najczęściej nie przestrzega tej zasady
  5. Siedem rzeczy głównych – tu chyba wystarczy wymienić: białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne, błonnik i woda
  6. Białko buduje i odbudowuje – jest składnikiem niezbędnym do życia, należy jednak pamiętać, że w nadmiernej ilości może szkodzić; jeśli organizmowi przez dłuższy czas brakuje białka, zmniejsza się jego sprawność fizyczna i umysłowa, spada odporność na choroby
  7. Nadmiar tłuszczu tworzy tłuszczyk – tłuszcz jest bardzo niebezpieczny, ale zdrowi ludzie, zwłaszcza osoby ciężko pracujące fizycznie, potrzebują go; należy jednak dawkować go ostrożnie, ponieważ każdy nadmiar zamienia się, niestety, w nasz własny tłuszczyk, a dodatkowo jest przyczyną wielu chorób spowodowanych nadmiarem cholesterolu czy trójglicerydów
  8. Węglowodany – podstawa żywienia – nie są tak ważne do życia jak białko czy witaminy, ale równocześnie dostarczają organizmowi najszybciej energii; nikt z nas nie potrafi wyobrazić sobie życia bez ziemniaków, pieczywa, owoców i słodyczy, a to wszystko węglowodany

  1. Błonnik, witaminy i składniki mineralne – błonnik przez długie lata uważany był za zbędny balast, a przecież spełnia on niezwykle ważne funkcje w żołądku i jelitach, bez błonnika organizm choruje; błonnik ratuje nas na przykład przed wrzodami żołądka i dwunastnicy, przed zaparciami i innymi dolegliwościami przewodu pokarmowego; witaminy są konieczne dla zdrowego życia, należy jednak pamiętać, że zarówno niedobór, jak i nadmiar niektórych witamin może być szkodliwy dla zdrowia; sole mineralne – popularne makro- i mikroelementy są podobnie niezbędne do życia jak witaminy, na przykład żelazo, wapń, magnez, siarka, jod, selen…
  2. Sztuka przyrządzania potraw – każda potrawa może być perełką pod względem żywieniowym, smakowym i estetycznym, ale może być także podana w sposób obrażający nasz zmysł piękna i powonienia; dietetycy i znani kucharze podkreślają, że na jakość potrawy ogromny wpływ ma jej wygląd – zasada: „Talerz jak malowanka”

Jeżeli zależy nam na zdrowiu własnym i naszej rodziny, musimy zawsze pamiętać o 10 warunkach zdrowego odżywiania, a stąd już krok do wiecznej młodości, czego nam wszystkim życzę!

zobacz również:

  1. Co zapewnia długowieczność?
  2. Dieta japońska
  3. Jak wyglądać młodziej – sprawdzone sposoby
  4. Niezwykła dieta Hunzów

 

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Białe meble - polecacie czy nie?
Niezaprzeczalnym atutem białych mebli kuchennych jest fakt, że doskonale sprawdzają się w małych przestrzeniach, rozjaśniając...
Co myślicie o kobiecym stylu zarząd…
Kobiety w roli menedżerek zarządzają podmiotami w inny sposób niż płeć przeciwna, gdyż częściej...
Nadpotliwość
Podstawowym sposobem na nadpotliwość jest odpowiednia higiena ciała. Częstotliwość kąpieli należy dostosować do swojej...
Bielizna
Bielizna jest potrzebna każdej kobiecie by dać jej uczucie komfortu w każdej sytuacji, podkreślić...