Jak zrobić samemu biały ser – czyli domowy przepis na biały ser

9 października 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Oto sprawdzony sposób na pyszny, biały, domowej roboty ser:

składniki:

– 2 litry zsiadłego mleka pełnotłustego (najlepiej prosto od krowy lub ewentualnie z folii)

– 2 litry świeżego mleka jw

– ewentualnie zioła i przyprawy do posypania serka

Do dużego garnka wlać zsiadłe mleko wraz ze świeżym mlekiem, powoli podgrzewać na gazie, wciąż mieszając nie dopuścić do wrzenia, ponieważ ser będzie za twardy. Mleko nie powinno być za gorące. Ewentualnie można dodać troszkę wody w trakcie gotowania.

Kiedy już mleko się zetnie i odzieli się ser od serwantki, całość należy przelać na sito wyłożone gęstą gazą lub lnianą ściereczką. Troszkę ostudzić i ser w gazie związać i powiesić aby odciekła serwantka. Dla smakoszy serów ziołowych rada: można ser posypać ulubionymi przyprawami.

 

zobacz również:

Masło czy margaryna – co jest zdrowsze?

Jak zrobić klarowane masło?

Masło – przepis na szybkie masełko domowej roboty

Jak zrobić chleb na zakwasie, jogurt i masło

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.