Jak zrobić samemu biały ser – czyli domowy przepis na biały ser
9 października 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny
Oto sprawdzony sposób na pyszny, biały, domowej roboty ser:
składniki:
– 2 litry zsiadłego mleka pełnotłustego (najlepiej prosto od krowy lub ewentualnie z folii)
– 2 litry świeżego mleka jw
– ewentualnie zioła i przyprawy do posypania serka
Do dużego garnka wlać zsiadłe mleko wraz ze świeżym mlekiem, powoli podgrzewać na gazie, wciąż mieszając nie dopuścić do wrzenia, ponieważ ser będzie za twardy. Mleko nie powinno być za gorące. Ewentualnie można dodać troszkę wody w trakcie gotowania.
Kiedy już mleko się zetnie i odzieli się ser od serwantki, całość należy przelać na sito wyłożone gęstą gazą lub lnianą ściereczką. Troszkę ostudzić i ser w gazie związać i powiesić aby odciekła serwantka. Dla smakoszy serów ziołowych rada: można ser posypać ulubionymi przyprawami.
zobacz również:
Masło czy margaryna – co jest zdrowsze?
Jak zrobić klarowane masło?
Masło – przepis na szybkie masełko domowej roboty
Jak zrobić chleb na zakwasie, jogurt i masło