Jesienią częściej sięgamy po gorące napary i napoje, tym razem przygotowaliśmy dla wszystkich łasuchów sprawdzone przepisy na gorącą czekoladę! Wybierasz białą czekoladę z wiórkami kokosowymi czy też gorzką z bitą śmietanką?

Takie smakowitości i rozkosze podniebienia można zrobić samemu i otulić się pod ciepłym kocykiem czytając ulubiony program lub przeglądając zawartość naszego wortalu. Czekoladę podajemy w małych filiżankach, najlepiej o dość grubych ściankach, aby za szybko nie wystygła. Najkorzystniej est przygotowywać czekoladę w kąpieli wodnej lub parowej, ponieważ bezpośredni kontakt z ogniem powoduje powstawanie grudek i przypalanie tego wspaniałego napoju. Do czekolady można dodawać rozmaite trunki oraz przyprawy, najpopularniejsze to:

przyprawa do pierników, laski wanilii i cynamonu, goździki, kardamon, chili, cukier trzcinowy, ajerkoniak, likiery kokosowy, waniliowy, pomarańczowy, do dekoracji bita śmietana, wiórki kokosowe i płatki czekoladowe, skórka z pomarańczy lub cytryny, wisienki kandyzowane – wszystko zależy od Waszego nastroju i wyobraźni!
Obok filiżanki połóż na tacce rozmaite ciasteczka a nawet owoce, do maczania: taka szybka wersja fondue. Niektóre łasuchy zamiast bitej śmietany dodają gałkę lodów – myśl warta wypróbowania. Niektórzy posuwają się dalej i polewają lody gorącą czekolada, co prawda czekolada szybko tężeje, ale i tak pysznie!

Najszybszy przepis: ugotuj pól litra mleka, do gorącego dodaj pokruszoną tabliczkę gorzkiej lub mlecznej czekolady, pogotuj około minuty i gotowe!
Przepis na gorącą białą czekoladę do picia

składniki:
* 1 l mleka
 * 125 ml słodkiej  śmietany kremówki
 * 75 ml likieru pomarańczowego (może być też kokosowy lub ajerkoniak)
 * 200 g białej czekolady połamanej na kawałeczki
 * 2 plasterki pomarańczy
 * 2 całe  laski cynamonu
 * 4 goździki
 * odrobina startej gałki muszkatołowej
 * kandyzowana skórkę z pomarańczy
Przygotowanie:
Do niewielkiego rondelka wlać mleko, dodać kawałeczki czekolady,włożyć pomarańcze, goździki i gałkę muszkatołową, powolutku podgrzewać gorący napar. Można spienić czekoladę za pomocą trzepaczki. Wlać do kubeczków, dodać likier i posypać wiórkami białej czekolady lub kokosowymi. Na wierzch można położyć łyżkę bitej śmietany, ozdobić skórką z pomarańczy.
Gorąca czekolada do picia

składniki:
- szklanka mleka plus 4 łyżki
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- łyżka śmietany kremówki
- miód,
- laska cynamonu
- laska wanilii
- bita śmietana i kakao do dekoracji
Przygotowanie:
Zagotować mleko dodać pokruszoną czekoladę i śmietankę. Dodaj miód, przyprawy, Na koniec dodać kleksa z bitej śmietany i udekorować kakaem.
Zobacz również:
- Zobacz przepisy na staropolskie nalewki 
 
- Przepisy na grzańce i grogi na jesień
 
- Pyszne desery w 5 minut
- Najpyszniejsze drinki świata
 
         
 

 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                           
                           
                          