Jak zrobić ciastko z płynną czekoladą w środku?

2 czerwca 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Kojarzycie nazwę fondant czekoladowy? To właśnie nic innego, jak ciastko z płynną czekoladą w środku. Z pewnością zrobi wrażenie na każdym. Jego forma i smak są niezastąpione. Ciastko to jest bardzo delikatne, podobnie jak brownie, ale z rozpływającą się czekoladą w środku. Jednym słowem – kulinarna rozkosz!

Znalezione obrazy dla zapytania fondant chocolate

Co kupić?

115 g masła

odrobina do natłuszczenia foremek

120 g dobrej jakości gorzkiej czekolady

2 jajka

2 żółtka

¼ szklanki cukru

2 łyżeczki mąki  i odrobina do posypania

Znalezione obrazy dla zapytania baking

Przygotowanie

Czekoladę i masło roztop w kąpieli parowej – umieść naczynie nad garnkiem z gorącą wodą. Poczekaj aż czekolada się rozpuści. Następnie trzepaczką, albo mikserem ubij razem jajka, żółtka oraz cukier. Krem powinien mieć gęstą konsystencję oraz jasny kolor. Połącz  ciepłą czekoladę z masłem. Następnie dodaj krem z jajek i dosyp mąkę. Mieszaj do całkowitego połączenia się składników. Weź  4-5 foremek na  babeczki, natłuść je  i lekko oprósz mąką. Wlej do nich ciasto. Piecz je przez 6-7 minut w 225 stopni. Ciasteczka wyjmij z piekarnika, ale dopiero po 10 sekundach wyjmij z foremek. Podawaj natychmiast, ciastka muszą być ciepłe. Smacznego!

Znalezione obrazy dla zapytania fondant chocolate