Jak zrobić ciastko z płynną czekoladą w środku?
Kojarzycie nazwę fondant czekoladowy? To właśnie nic innego, jak ciastko z płynną czekoladą w środku. Z pewnością zrobi wrażenie na każdym. Jego forma i smak są niezastąpione. Ciastko to jest bardzo delikatne, podobnie jak brownie, ale z rozpływającą się czekoladą w środku. Jednym słowem – kulinarna rozkosz!
Co kupić?
115 g masła
odrobina do natłuszczenia foremek
120 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
2 jajka
2 żółtka
¼ szklanki cukru
2 łyżeczki mąki i odrobina do posypania
Przygotowanie
Czekoladę i masło roztop w kąpieli parowej – umieść naczynie nad garnkiem z gorącą wodą. Poczekaj aż czekolada się rozpuści. Następnie trzepaczką, albo mikserem ubij razem jajka, żółtka oraz cukier. Krem powinien mieć gęstą konsystencję oraz jasny kolor. Połącz ciepłą czekoladę z masłem. Następnie dodaj krem z jajek i dosyp mąkę. Mieszaj do całkowitego połączenia się składników. Weź 4-5 foremek na babeczki, natłuść je i lekko oprósz mąką. Wlej do nich ciasto. Piecz je przez 6-7 minut w 225 stopni. Ciasteczka wyjmij z piekarnika, ale dopiero po 10 sekundach wyjmij z foremek. Podawaj natychmiast, ciastka muszą być ciepłe. Smacznego!