Jak zapobiegać miażdżycy? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Jak zapobiegać miażdżycy?

18 sierpnia 2017, dodał: PeggyB
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Miażdżyca jest podstępną chorobą, swój początek może mieć już w okresie dzieciństwa, później rozwija się przez kilkadziesiąt lat i daje o sobie znać dopiero w pełnym rozwoju, gdy nasze tętnice zwężone są już o połowę. Niestety, zbiera też coraz większe żniwo. Należy szybko reagować na jakiekolwiek objawy, takie jak zadyszka, czy szybkie męczenie się, nawet przy małym wysiłku. Najlepiej jednak w ogóle nie dopuścić do takiego stanu i zapobiegać zatykaniu się głównych żył w naszym organizmie, zwłaszcza jeśli jesteśmy po 40 roku życia. W grupie podwyższonego ryzyka są też mężczyźni, osoby mające w rodzinie historię tej choroby, palacze, cukrzycy i osoby otyłe. Co więc może nam pomóc uniknąć miażdżycy?

Istnieją oczywiście metody chirurgiczne, które usuwają już powstałe szkody, tak, aby nie doprowadziły do poważniejszych powikłań. Lepiej jednak zapobiegać i nie dopuścić do sytuacji, w której będziemy musieli trafić na stół operacyjny. Odpowiedź jest zatem prosta – zdrowy styl życia i regularne badania. Musimy postarać się wyjść z grupy ryzyka, jeśli to tylko możliwe. Często osoby, które są szczupłe uważane są za zdrowe. Przez to przekonanie nie wykonują regularnych badań, nie wiedzą np. o tym, że mają podwyższony poziom cholesterolu, albo zaczęła się u nich rozwijać cukrzyca.

Aby być pewnym swojego zdrowia, należy więc wykonywać co jakiś czas komplet badań, sprawdzając czy nasze wyniki nie wychodzą poza normę. Z kolei jeśli chcemy mieć pewność, że wyniki będą dobre, musimy dbać o siebie na co dzień, dokonując zdrowych, odpowiedzialnych wyborów. Najlepszym przyjacielem każdego, kto chce uniknąć miażdżycy powinna być aktywność fizyczna i zdrowa dieta. Posiłki nie powinny zawierać niezdrowych tłuszczy, a w ich miejsce wejść mają te zdrowe, zawarte między innymi w awokado, czy orzechach. Ważne jest też spożywanie dużej ilości błonnika, przy czym należy pamiętać, że błonnikowi zawsze towarzyszyć powinna duża ilość wypitej wody, aby nasz układ pokarmowy sobie z nim poradził. Największą część naszego codziennego jadłospisu mają stanowić warzywa i owoce. Jedzenie smażone można zastąpić pieczonym. Jest wiele przepisów na gotowanie bez użycia tłuszczu. Świetnym przykładem zdrowej diety jest lekka dieta śródziemnomorska.

Jeśli do optymalnego, zdrowego jedzenia dołożymy aktywność fizyczną, szybko zobaczymy efekty w postaci lepszego samopoczucia, a także osiągnięcia i utrzymania odpowiedniej masy ciała, czyli krótko mówiąc, będziemy zdrowsi. Nawet kiedy jesteśmy zmęczeni po całodniowej pracy, wybierzmy spacer, zamiast siedzenia przed telewizorem z tabliczką czekolady. Oczywiście należy porzucić wszelkie nałogi, zwłaszcza palenie, które jest zgubne dla naszego układu sercowego. Codzienne wybieranie schodów i talerza pełnego warzyw – zamiast windy i tłustych fast-foodów,oddali od nas groźbę miażdżycy i jej następstw.

Zobacz również:

  1. Gdzie najdłużej  żyją ludzie?
  2. Antyutleniacze w żywności
  3. Żywność modyfikowana genetycznie
  4. Trucizny na talerzu

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz