Jak wykorzystać wiosenne warzywa w wielkanocnym menu?

15 kwietnia 2022, dodał: kulinaria
Artykuł zewnętrzny

file1650018703

Świąteczne inspiracje

Podejrzewamy, że w większości domów zestaw dań, które muszą obowiązkowo pojawić się na wielkanocnym stole, od lat jest niezmienny. Wiele receptur przekazywanych jest z pokolenia na pokolenie, a wszystko to tworzy pyszne tradycje. Mamy jednak nadzieję, że w potrawach nie brakuje wiosennych warzyw, które są wybornym uzupełnieniem świątecznego menu. Jeśli brakuje ci pomysłów na ich przygotowanie, skorzystaj z wielkanocnych inspiracji szefa kuchni Knorr. Będzie świeżo, kolorowo i bardzo smacznie!

Postaw na nowalijki

Wiosenna aura sprzyja zmianie menu. Wreszcie na targach i w warzywniakach trafić możemy na świeże i dorodne rarytasy w postaci nowalijek. Niektórzy z nas mają to szczęście, że mogą cieszyć się smakiem warzyw z własnej działki lub ogródka. Zadbajmy o to, by dla tych produktów znaleźć miejsce nie tylko na codziennych kanapkach, ale też w daniach wielkanocnych. Rzodkiewka, szczypiorek, szparagi, zielona sałata i kiełki, w tym charakterystyczna dla Wielkanocy rzeżucha – jest w czym wybierać!

Towarzystwo dla jajek

Jaja są najważniejszym kulinarnym symbolem Wielkanocy. Ważne jest jednak, by w świątecznym menu nie ograniczać się do jajek ugotowanych na twardo podanych z majonezem. Wiosenne warzywa przełamują kulinarną rutynę! Wystarczy połączyć jajka z rzodkiewką, by stworzyć niebanalną i lekko pikantną pastę do pieczywa. Jeśli zależy nam na zaserwowaniu czegoś naprawdę wyjątkowego, skorzystajmy z patentu szefa kuchni Knorr na wielkanocny quiche z szynką szwarcwaldzką i szczypiorem:

 Wielkanocny quiche z szynką schwarzwaldzką i szczypiorem

czas przygotowania: 25 min.

ilość porcji: 7 

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 7 jajek
  • 1 kostka bulionu Rosołu z kury Knorr
  • 150 ml śmietany
  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • 100 g sera pleśniowego typu blue
  • 1 cebula biała
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielony Knorr

 

Sposób przygotowania:

  1. 1.      Dwa jajka ugotuj na twardo i wystudź. Obierz i pokrój w plastry. Okrągłą formę do tarty wyłóż pergaminem, a następnie nałóż płat ciasta. Ponakłuwaj widelcem i zapiecz w nagrzanym piekarniku (200 st. C, 6-8 minut).
  2. 2.      Szynkę rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i upiecz na chrupko. Po upieczeniu połam na mniejsze kawałki. Szczypior pokrój drobno. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na rozgrzanej patelni z olejem.
  3. 3.      Do kielicha blendera wbij jajka, dodaj śmietanę, pieprz oraz kostkę drobiową. Całość zmiksuj na jednolitą masę.
  4. 4.      Na zapieczone ciasto wyłóż pokruszony ser oraz szynkę i cebulę. Całość zalej jajeczną masą, a na koniec rozłóż plastry jajka, dociskając je palcami tak, aby zanurzyły się z pozostałymi składnikami. Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 12-15 minut. Po wyjęciu posyp szczypiorem i podawaj.

Sałatka musi być!

Choć świąteczne obchody skupione są przede wszystkim na uroczystym śniadaniu oraz obiedzie, goście mogą pojawić się przy naszym stole o dowolnej porze. Dlatego w zanadrzu powinniśmy mieć barwne sałatki, po które każdy będzie mógł sięgnąć w dowolnym momencie. To najlepsza okazja do skorzystania z potencjału świeżych wiosennych warzyw. Rzodkiewkę połączmy z ogórkiem, natką pietruszki i pomidorkami koktajlowymi, a całość ukoronujmy aromatycznym dressingiem. Po obfitym śniadaniu taka przekąska przyjemnie odświeży kubki smakowe.

Warzywnie i elegancko

Zimą chętnie zajadaliśmy się różnorodnymi rozgrzewającymi potrawami. Trudno się temu dziwić, kiedy na zewnątrz chłodno, a świeżych lokalnych warzyw brak. Niech Święta Wielkanocne będą dla nas nowym początkiem i inspiracją do wprowadzenia do posiłków większej porcji świeżości. Jeśli chcemy uraczyć gości popisową pieczenią, zadbajmy też o to, by obok porcji mięsa nie zabrakło wykwintnego warzywnego akcentu. W tej roli doskonale sprawdzą się szparagi z jajkami w sosie maślanym. Sezon na te warzywa nie trwa długo, więc zacznijmy z niego korzystać, gdy tylko szparagi pojawią się w sklepach!

 Szparagi z jajkami w sosie maślanym

czas przygotowania: 60 min.

ilość porcji: 4 os.

Składniki:

  • 60 dag szparagów
  • 3 jajka
  • 2 kostki Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielony Knorr
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki masła
  • 1 litr wrzątku

Sposób przygotowania:

  1. 1.      Rozpuść kostki Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w 1 litrze wrzątku.
  2. 2.      Umyj dokładnie szparagi. Odetnij zgrubiałe końce i oskrob szczelinowym nożykiem. Następnie zwiąż nitką i gotuj w rosole około 20 minut (do momentu, gdy szparagi będą całkowicie miękkie).
  3. 3.      Ugotuj jajka na twardo, wystudź, obierz, a następnie drobno posiekaj.
  4. 4.      Wyjmij szparagi z rosołu, odsącz starannie. Ułóż na półmisku, oprósz solą oraz pieprzem i posyp jajkami.
  5. 5.      Roztop w rondelku masło, polej nim szparagi i jajka. Możesz też ugotowane szparagi posypać pikantnym żółtym serem i bułką tartą, po czym zapiec w mocno nagrzanym piekarniku.

Wielkanoc nie tylko dla mięsożerców

Duszone, pieczone i smażone mięsa, szynki i biała kiełbasa wcale nie muszą dominować w świątecznym jadłospisie. Nawet największym fanom kotletów przypadną do gustu apetyczne pasztety warzywne. Przygotujemy je z cukinii, selera, marchwi, soczewicy… Do takich specjałów wracać będziemy nie tylko od święta.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...