Jak walczyć z anemią? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Jak walczyć z anemią?

13 grudnia 2011, dodał: Joanna Śledzikowska
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Anemia, jest to niedokrwistość, czyli zbyt mała ilość hemoglobiny w krwinkach czerwonych, lub w ogóle tych właśnie krwinek. Choroba jest dość powszechna, na którą cierpią zarówno dzieci jak i dorośli. Najczęstszą przyczyną jest niedobór żelaza, miedzi, witaminy z grupy B, a także kwasu foliowego. Objawia się ona złym samopoczuciem, długotrwałym zmęczeniem, bólem głowy, bladością, bezsennością. Bardzo często niedokrwistość towarzyszy chorobom przewlekłym, np. nowotworom, przewlekłym zakażeniom bakteryjnym, pasożytniczym, czy grzybiczym. Jeżeli nie jesteś do końca pewna, odchyl dolną powiekę i sprawdź jakiego jest koloru. Wnętrze powinno być różowoczerwone, jeśli jest bardzo blade, możesz mieć niedokrwistość. Sprawdź u swojego rodzinnego lekarza lub specjalisty dietetyka, czy nie masz anemii. Zacznij także przyjmować płynny dodatek soli mineralnych, lub tabletki multiwitaminowe z minerałami. Na podniesienie poziomu żelaza, doskonale sprawdzi się herbata z pokrzywy. U kobiet przyczyną anemii mogą być okresowe utraty krwi, szczególnie przy zbyt obfitych miesiączkach. Inną przyczyną mogą być krwawiące hemoroidy, zaburzenie wchłaniania żelaza, a także niewłaściwe odżywianie, ubogie w warzywa i mało urozmaicone. I właśnie ta ostatnia, może wiele zdziałać, by zapobiec anemii. Osoby cierpiące na anemię, powinny jadać jak najwięcej produktów zawierających żelazo, kwas foliowy, miedź i witaminy. Czyli przede wszystkim warzywa zielone, jak: natkę pietruszki, koperek, sałatę, świeżą kapustę, rzeżuchę, koperek, szczypior, paprykę, doskonale chronią przed przeziębieniem, poprawiają samopoczucie i wzbogacają krew w hemoglobinę. Ale to nie wszystko, ponieważ do diety warto dodać również: marchew, seler, cebulę buraki, groch, fasolę, soczewicę, nasiona dyni i słonecznika, kukurydzę, morele, razowy chleb, jaja, drożdże, biały ser. Warto pamiętać, że najlepsze wchłanianie żelaza, jest w połączeniu z witaminą C. Należy pamiętać o dotlenianiu organizmu, poprzez ruch i spędzaniu czasu na świeżym powietrzu. Badanie krwi, morfologii z rozmazem, to koszt kilkunastu złotych. Warto robić sobie takie badania regularnie, by jak najszybciej wykryć anemię i rozpocząć leczenie, zgodne z zaleceniami lekarza.

Zobacz również:

  1. Paznokcie lustrem chorób
  2. Co i jak powinniśmy jeść?
  3. Mleko kozie pij mleko – długo i zdrowo żyj!
  4. Gdy brakuje żelaza

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Jak walczyć z anemią?

  1. avatar Kinga pisze:

    Ja biorę Biofer / sprawdziłam, ma żelazo hemowe / :)

  2. avatar Lena 36 pisze:

    Jeśli przyjmujecie preparaty z żelazem, to wybierajcie takie, które zawierają żelazo hemowe. Jest to najlepiej przyswajalna forma żelaza

Dodaj komentarz